szankciók

2017.08.08. 06:52

Kínának is elege van Észak-Korea rakétakilövéseiből

A kínai külügyminiszter kijelentette, hogy Peking betartja az Észak-Korea elleni új szankciókat, bár a legnagyobb árat fogja fizetni azért, mert szorosak a gazdasági kapcsolatai a phenjani rezsimmel.

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 50., Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozásán megszólaló Vang szerint az új szankciók megmutatták, hogy Kína és a nemzetközi közösség is ellenzi Észak-Korea folyamatos rakétakísérleteit.

Peking többször jelezte, hogy elkötelezett az egyre keményebb ENSZ-határozatok betartását illetően, bár azt is leszögezte, hogy azok nem érinthetik a hagyományos kereskedelmet és az észak-koreai átlagembereket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár (több mint 255 milliárd forint) exportbevételtől eshet el. Az új intézkedéscsomag egyebek között tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tengeri ételek kivitelét. A 2371-es számú határozat 2006 óta a nyolcadik hasonló. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de Phenjant eddig nem sikerült megfékezni.

Vang egyúttal szorgalmazta, hogy indítsák újra a hatoldalú tárgyalásokat Észak-Korea, Oroszország, Japán, Kína, az Egyesült Államok és Dél-Korea részvételével. A kínai külügyminiszter kifejtette: pozitívan értékeli amerikai kollégája, Rex Tillerson „négy nem” politikáját, és reméli, hogy az visszhangra talál Phenjanban.

Az amerikai külügyminiszter korábban azt mondta: Washington nem törekszik az észak-koreai rezsim leváltására, sem összeomlására, valamint a Koreai-félsziget felgyorsított egyesítésére és az amerikai hadsereg Észak-Koreába küldésére sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!