Demográfia

2021.05.12. 21:32

Kisebbségbe kerülnek a franciák saját országukban

Franciaországban minden ötödik újszülött gyermek arab nevet kap, és az elmúlt időszakban rohamosan nőtt az úgynevezett veszélyeztetett területek száma. Emellett Franciaországban található Európa legnagyobb muszlim közössége, és a 25 év alattiak bevándorlók 74 százaléka szerint a korán és annak tanításai fontosabb az alkotmánynál.

Az elmúlt 15 évben a bevándorlók aránya exponenciálisan nőtt az őshonos francia lakosság arányához képest. Ennek köszönhetően megnőtt a no-go zónák száma és területe is, illetve 20 ezer radikalizálódott személyt tartanak számon a francia hatóságok – írja a V4NA.

A nemrég nyilvánosságra került levél kapcsán készített közvélemény-kutatásban, amiben Francia tábornokok Emanuel Macront figyelmeztetik a terrorizmus, és a bevándorlás jelentette veszélyre, kiderült, hogy a válaszadók 86 százaléka szerint a köztársaság törvényeit nem lehet alkalmazni az ország bizonyos területein. A kutatásban részt vevők 73 százaléka osztja azt az véleményt, hogy a nemzet széthullással néz szembe, és minden második francia támogatja a fegyveres erők beavatkozását a rend helyreállítása érdekében egy polgárháborús esetben.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a nyelvi és etnikai szempontból is különböző közösségek lélekszáma évről évre bővül, de ennek ellenére a Francia állam nem dolgoz ki tervet a helyzet kezelésére. Franciaország jelenlegi etnikai összetételét nem lehet pontosan megbecsülni, mert az ilyen típusú adatgyűjtések tilosak. Ezért az elemzések során az újszülötteknek adott nevek eredetéből indulnak ki, amiből kiderült, hogy van az országnak olyan része, a Párizs közelében található Seine-et-Marne, ahol a csecsemők 54 százaléka arab nevet kapott 2019-ben. Ez az arány országos szinten 1969-ben még csak 2,1 százalék volt.

Emellett 2019-ben 177 822 menedékjog iránti kérelmet adtak be Franciaországba 9,3 százalékkal többet mint 2018-ban, döntően muzulmán országok állampolgárai. A legtöbb kérelmet afganisztáni és bangladesi állampolgárok adták be.

Franciaország területén hivatalos adatok híján csak becsléseket lehet mondani. De az ezzel foglalkozó egyetemek és kutatóközpontok álláspontja megegyezik abban, hogy az országban található a kontinens legnagyobb muszlim közössége. A Pew Research Center 2016-os évre utaló tanulmánya szerint 5 millió 720 ezer muszlim él Franciaországban, ami azt jelenti, hogy a teljes népesség 8,8 százaléka muzulmán.

A tömeges bevándorlás mellett a migráns hátterű nők 3,4 és 4 gyermekes termékenységi rátája magasan megelőzi az őslakos populáció 1,4 gyermekes rátáját. Ennek köszönhetően Charles Gave közgazdász szerint a Francia nemzetiségű állampolgárok kisebbségbe kerülnek majd a saját hazájukban 2060-ra.

Az IFOP által végzett közvélemény-kutatás szerint, a muszlimok 70 százaléka szerint a Charlie Hebdo magazinban leközölt Mohamed karikatúrák haszontalan provokációk, és a muzulmánok 40 százaléka szerint fontosabb a vallási meggyőződésük, mint a köztársaság törvényei.

A korábbi kutatások szerint, a francia muszlimok nagy része egy iszlám párt jelöltjére szavazna a választásokon, mérlegelés nélkül. A francia külvárosokban már jelöltet állító Francia Muszlim Demokraták Uniójának támogatottsága egyes külvárosokban elérte a 15 százalékot is, ami a politikai iszlám rohamos terjedését mutatja a bevándorlók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!