Ország-világ

2021.03.23. 06:47

Kivételezett Gyurcsány adóbűnöző ügyvédjének irodája

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint a szervezeti működési szabályzatuk alapján helyiséget kell biztosítaniuk a velük szerződésben lévő ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak. A Magyar Nemzet több ügyvédi irodát és egyéni ügyvédet is megkeresett, akik szerződéses viszonyban állnak vagy álltak a kerülettel. Mint mondták, soha nem kaptak irodát az önkormányzat épületében, és soha nem is kínálták fel nekik. Úgy tűnik, egyedül a Czeglédy ügyvédi iroda jutott ilyen lehetőséghez.

A Magyar Nemzet írásbeli kérdéssel fordult az erzsébetvárosi önkormányzathoz annak kapcsán, nem tartják-e visszásnak, hogy az önkormányzat épületében, a Czeglédy ügyvédi iroda alkalmazásában dolgozik irodavezetőként K. V., a Czeglédy-ügy tizenkettedrendű vádlottja.

„A kérdésben szereplő személy nem áll az önkormányzattal és annak hivatalával semmilyen jogi kapcsolatban, így az önkormányzat még csak vizsgálni sem jogosult, folyik-e vagy sem az illető ellen büntetőeljárás, bűnügyi személyes adatának kezelése pedig az önkormányzat részéről törvényileg kizárt, sőt tilos” – hangzott a válasz, amelyből nem derült ki, hogy mindezt aggályosnak tartják-e.

Mint ismert, a VII. kerületi önkormányzat épületé­ben dolgozik K. V., akit az ügyészség bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és szintén bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol Czeglédy Csaba és húsz társa perében. A hölgy az Erzsébet körút 6. szám alatti városháza I. emeletének 116-os irodájában dolgozik, ahol a Czeglédy ügyvédi iroda képviselete található, ugyanis K. V. Czeglédyék irodavezetője. Az itt található többi helyiség a polgármesteri kabinet munkatársaié.

A Magyar Nemzet hozzájutott egy példányhoz az önkormányzat belső telefonkönyvéből, amely bizonyítja: a 116-os szobában Czeglédy Csaba és F. T. ügyvéd mellett K. V. neve is szerepel. Ismeretes:

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester több tíz milliós megbízást adott Czeglédy ügyvédi irodájának.

Az önkormányzat a lapnak küldött válaszában kiemelte: „Erzsébetváros önkormányzatának a képviselő-testület által is jóváhagyott szervezeti működési szabályzata szerint biztosítanunk kell a velünk szerződésben lévő ügyvédek, ügyvédi irodák számára helyiséget.” Hozzátették: „Nem igaz tehát, hogy az önkormányzat egy bizonyos ügyvédi irodának biztosítana irodát az épületében, a kijelölt helyiséget a megbízott jogi képviselők közül bárki használhatja.”

A lap igyekezett ennek utánajárni. Az önkormányzat belső telefonkönyvé­ben Czeglédy Csaba, a Czeglédy ügyvédi iroda ügyvédje, F. T. és az irodavezető K. V. van feltüntetve, mint akiket az önkormányzat épületén belül a 116-os szobában kell keresni.

Egyetlen más ügyvédi irodának sincs irodahelyisége a telefonkönyv szerint.

A Magyar Nemzet emellett egyesével felhívta az összes ügyvédi irodát és egyéni ügyvédet, akik az önkormányzat alkalmazásában állnak vagy álltak. Nem sikerült mindenkit elérniük, de összesen öt ügyvéd és egy, az önkormányzatnak jogi megbízást teljesítő nemzetközi szervezet munkatársa mondta azt, hogy soha nem kaptak irodát az önkormányzat épületében, és soha nem is kínálták fel nekik a lehetőséget, hogy kaphassanak. Ezenkívül mindannyian megjegyezték: erre nem is lett volna szükségük.

Így tehát, bár elvileg az önkormányzat szervezeti működési szabályzata kiköti, hogy a szerződéses ügyvédi irodáknak irodahelyiséget kell biztosítani, a gyakorlatban ezt az általunk megkérdezett jogászoknak senki nem ajánlotta fel, maguk sem kérték és nem is vették igénybe.

Az erzsébetvárosi önkormányzat a Czeglédyvel kötött jogi szerződések kapcsán hangsúlyozta: „az önkormányzat szerződései megkötésekor minden esetben körültekintően, a köz, illetve a kerület lakóinak érdekeit maximálisan figyelembe véve jár el”. Hozzátették: „Képmutatónak tartjuk, hogy kerületi kormánypárti politikusok jogi szerződéseink miatt támadnak minket, tekintettel arra, hogy több, működésük idején keletkezett ügyben voltunk kénytelenek büntetőfeljelentést tenni. Ezek összértéke 10,8 milliárd forint. Feljelentéseink alapján szinte minden esetben nyomozást indított az illetékes hatóság.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!