gyorsuló klímaváltozás

2018.03.06. 06:21

Klímavédelmi különmegbízott lett New York polgármestere

António Guterres, az ENSZ főtitkára azért nevezte ki Michael Bloomberg amerikai milliárdos üzletembert, hogy támogassa a jövőre tervezett ENSZ-klímaértekezletet.

Bloomberg egyik fő feladata a jövőre tervezett ENSZ-klímaértekezlet támogatása és a sikert szolgáló konkrét ötletek összefogása, a résztvevők mozgósítása, a cselekvés elősegítése lesz. A klímacsúcson a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény hatékonyabb megvalósítását segítő tervekről, akciókról lesz szó.

Az ENSZ New York-i székházában tartott ceremónián Michael Bloomberg úgy fogalmazott, hogy Donald Trump elnökből „nagyszerű vezető” lehetne, ha változtatna a globális felmelegedésről vallott álláspontján, és nem léptetné ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A milliárdos üzletember – aki a többi között a Bloomberg News médiabirodalom tulajdonosa is – reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnök hallgat majd tanácsadóira, megvizsgálja a klímaváltozásról szóló adatokat és tényeket, és végül úgy dönt, hogy támogatja az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását is szorgalmazó párizsi klímavédelmi egyezményt.

Bloomberg, akit 2014 januárjában a világszervezet akkori főtitkára, Ban Ki Mun is kinevezett már a klímaváltozással és ennek a városokra gyakorolt hatásaival foglalkozó ENSZ-különmegbízottá, a hétfői ünnepségen közölte, hogy alapítványa révén szándékában áll „rengeteg pénzt költeni annak megértetésére, hogy a klímaváltozás valóságos és mérhető”.

Erre példákat is felsorolt: az Északi-sarkon először fordult elő, hogy a tél kellős közepén fagypont felett volt a hőmérséklet, hogy az óceánok vízszintje az elmúlt két évtizedben megemelkedett, hogy gyakoribbak és erőteljesebbek a viharok a Földön. Hozzátette, hogy mostanában ott vannak áradások, ahol korábban szárazság pusztított, és szárazsággal kell számolni ott, ahol régebben áradások voltak. Kifejtette, hogy a klímaváltozás elleni eredményes küzdelem egyik módja az, ha az emberek világszerte megpróbálnak változtatni az életmódjukon, és ha „kicsit okosabbak vagyunk az energia előállításában”.

Az ünnepségen António Guterres, az ENSZ főtitkára a globális felmelegedésről beszélve kiemelte, hogy a légkör gyorsabban melegszik és a tengervíz szintje gyorsabban emelkedik mint arra a szakemberek számítottak, így a klímaváltozás üteme gyorsabb, mint a szakemberek jelezték. A világszervezet vezetője hangsúlyozta a civil társadalom és az üzleti élet szereplőinek mozgósítását, illetve ennek fontosságát, és méltatta Michael Bloomberg eddigi munkáját a klímavédelem érdekében.

Az ENSZ-főtitkár még tavaly azt mondta Bloombergről: a tiszta energia híveként is számon tartott üzletembernek „meggyőződése”, hogy az Egyesült Államok megvalósítja majd a párizsi klímacsúcs célkitűzéseit, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök bejelentette az ország kilépését az egyezményből.

Michael Bloomberg tavaly sürgette is a világ vezető politikusait, hogy ne kövessék Trump példáját, és ígéretet tett arra, hogy segít a párizsi egyezmény megmentésében. Tavaly októberben az alapítványa 64 millió dollárt adományozott a Sierra Clubnak a Föld felmelegedését gyorsító széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!