bűntárs

2019.09.27. 10:26

Kolumbia baloldali gerillák és bűnbandák bujtatásával vádolja Venezuelát

Iván Duque elnök szerint Nicolás Maduro venezuelai elnök rezsimje nagy veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

Iván Duque kolumbiai elnök csütörtökön egy 128 oldalas jelentést nyújtott át António Guterres ENSZ-főtitkárnak, ami állítólag bizonyítékot tartalmaz, hogy a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet, de több bűnszervezet is visszavonulási területként használja a Kolumbiával szomszédos Venezuelát.

Duque szerint a dokumentum szemlélteti, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök „diktatórikus rezsimje” nagy veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

A kolumbiai államfő a Twitteren nyilvánosságra hozta az irat néhány oldalát. A kivonat szerint az ELN több vezetője és 1400 harcosa is Venezuelában tartózkodik. Mindemellett a jelentés készítői azt állítják, hogy a gerillák a venezuelai hadsereg és a szocialista kormánypárt közvetítőinek segítségével onnan szervezik a kábítószerek csempészését. A határtérségben a bűnszervezetek számos kisrepülőteret, raktárat és csempészútvonalat tartanak fenn.

Duque már az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán mondott beszédében is súlyos vádakkal illette Maduro kormányzatát. „A Maduro-rezsim a kolumbiai népet támadó terrorista kartellek bűntársa” – hangoztatta a kolumbiai államfő.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!