rendőrnek öltözve

2018.07.25. 16:51

Komolytalan büntetést kapott pluszban a Pussy Riot

Rendőregyenruha illetéktelen viselése miatt fejenként 1500 rubelre – mintegy 6600 forintra – bírságolta meg egy moszkvai bíróság szerdán azt a négy személyt, akik a pályára rohanva megzavarták az oroszországi labdarúgó-világbajnokság francia-horvát döntőjét.

Az érintettek – a Pussy Riot feminista punk-rock zenekarban fellépő Olga Pahtuszova, Veronyika Nyikulina és Olga Kuracsova, valamint Pjotr Verzilov, a Vojna (Háború) művészcsoport alapítója – nem ismerték el magukat vétkesnek, és azt állították, hogy az egyenruhát művészi önkifejezés eszközeként használták fel.

Múlt hét kedden a most elítélt négy személyre 15 napi közigazgatási elzárást szabott ki a bíróság. Emellett azt is megtiltotta számukra, hogy a következő három évben bármilyen oroszországi sportrendezvényre belépjenek.

A Pussy Riot polgárpukkasztó fellépéseivel igyekszik társadalmi és politikai problémákra felhívni a figyelmet.

A világbajnokság július 15-i fináléjának 52. percében a három nő és a férfi a pályára szaladt, a biztonságiak rövid kergetőzés után ártalmatlanná tették és lekísérték őket a pályáról. Rendőregyenruha illetéktelen használata és sportrendezvény megzavarása miatt indult ellenük eljárás.

A Pussy Riot Facebook-bejegyzése szerint az akció arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy Oroszországban nem tisztelik az emberi jogokat.

A döntőt, amelyet az orosz, a francia és a horvát elnök is a helyszínen tekintett meg, Franciaország válogatottja nyerte 4-2-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!