időközi választás

2020.09.05. 11:12

Kormánypártok: az embereknek joguk van tudni, hogy miféle embert indít a baloldal

A kormánypártok elvárják a baloldaltól, hogy nyilatkozzon a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson indított jelöltjük, Bíró László személyével és viselt ügyeivel kapcsolatos kérdésekről – mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: már eddig is megdöbbentő volt, hogy a baloldali pártok egy olyan képviselőjelöltet indítanak és támogatnak az időközi parlamenti választáson, aki „nyíltan antiszemita és cigányellenes”. A közös baloldali jelölt – folytatta – számos zsidóellenes kijelentést tett, többek között „Judapestnek” nevezte Budapestet.

Nacsa Lőrinc szerint a sajtóban most egy újabb felháborító ügy látott napvilágot a baloldal jelötjéről: tanúk mondják el, hogy

Bíró László egy varroda vezetőjeként többször nem fizette ki és lelövéssel is fenyegette az alkalmazottait.

A beszámolók szerint a baloldal képviselőjelöltje kiállt a varroda közepére és azt mondta, hogy „hozza a puskáját és menekülhetnek” – idézte a sajtóban megjelenteket Nacsa Lőrinc.

Kijelentette: Bíró László személye és viselt ügyei most már számos kérdést vetnek fel, ezért a kormánypártok elvárják, hogy ő és a baloldal nyilatkozzon, válaszoljon, ne meneküljenek a kérdések elől, mert az embereknek joguk van tudni, hogy miféle embert indít a baloldal.

Kérdésre válaszolva a KDNP frakciószóvivője hozzátette:

Bíró Lászlót a baloldali pártok egy jó része támogatja,

azok, akik eddig érzékenyek voltak a cigányellenes, antiszemita kijelentésekre, most azonban az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre nem akarnak válaszolni, semmilyen módon nem akarják ezeket kérdéseket kommentálni. Úgy tűnik, mintha szemet hunynának afelett, hogy ilyen felháborító és a magyar közbeszédben elfogadhatatlan kijelentéseket tett Bíró László – mondta.

Azt a felvetést, hogy a Fidesz-KDNP helyi jelöltjét, Koncz Zsófiát elmarasztalta a helyi választási bizottság, mert gyermekekkel vett részt egy kampányeseményen, Nacsa Lőrinc úgy kommentálta: Koncz Zsófia jóhiszeműen járt el, és mivel a Fidesz-KDNP politikájában kiemelt helyet kapnak a családok, így elkerülhetetlen családi rendezvényeken is részt vegyen a jelölt. Ugyanakkor – hangsúlyozta – tiszteletben tartják a választási bizottság döntését és eszerint járnak el a következőkben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési-képviselőválasztást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A Fidesz-KDNP helyi szervezete Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a körzetben.

A határzárral kapcsolatos kérdésre válaszolva Nacsa Lőrinc megerősítette: a Fidesz-KDNP frakció üdvözli, hogy a schengeni tagállamokban készült PCR-tesztet is elfogadnak a továbbiakban a magyar hatóságok. Úgy értékelt: olyan kompromisszumos javaslat született pénteken, amely a határzár szigorúságát érvényesíti, de a gazdaság működőképességét megőrzi.

A KDNP frakciószóvivőjét azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy egy független parlamenti képviselő kérdésére adott válaszból kiderült: Szijjártó Péter külgazdasági és a külügyminiszter idén nyáron rendőrségi helikopterrel utazott egy Budapesttől 140 kilométerre tartott eseményre. Nacsa Lőrinc azt válaszolta: ez ritka esetben történik, olyankor, amikor a közfeladat ellátásához ez elengedhetetlen. A miniszter aznap reggel négy EU-s minisztertársát fogadta, ez egy olyan program volt, amiről nem lett volna illendő házigazdaként hamarabb távozni – tette hozzá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos tiltakozásokról kérdésre válaszolva Nacsa Lőrinc azt mondta: a kuratórium, az egyetem vezetése és az egyetemi polgárok között szükség van párbeszédre. Ez egy belső vita – értékelt a politikus, hozzátéve, hogy a magyar kultúra és a művészvilág érdeke, hogy ez mihamarabb rendeződjön. Hozzátette: nem gondolja, hogy ebben a frakcióknak már lenne szerepe, hiszen az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatot megtárgyalták és elfogadták a Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!