Hallgassa élőben!

Operatív Törzs: most a maszkviselés a legfontosabb (videó)

A nemzeti konzultáció válaszadói is legnagyobb százalékban a maszkhasználatot támogatták – mondta Müller Cecília a pénteki sajtótájékoztatón.

Az előző 24 óra során 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 35 222-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg, így már 913 honfitársunk vált a járvány áldozatává, 9202-en pedig meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő, a kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján jelenleg 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az elhunytak kora 39 és 92 év között volt, és mindannyiuknál volt valamilyen alapbetegség is, legtöbbjük szív-, érrendszeri megbetegedésben szenvedett, öt főnél vírusos tüdőgyulladást neveztek meg a halál okaként. Kiemelte, hogy a cukorbetegeknek is nagyon kell figyelniük magukra, és rendszeresen egyeztetniük kell a háziorvosukkal. Tudatta azt is, hogy

ez idáig 803 648 mintavétel történt

– írja a Magyar Nemzet.

Müller Cecília közlése szerint a betegség nagyon gyorsan állapotromlást okozhat. Felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki tüneteket észlel magán, az keresse telefonon a háziorvosát.

Beszámolt róla, hogy

a nemzeti konzultáció válaszadói is legnagyobb százalékban a maszkhasználatot támogatták.

Tudatta, hogy Tiszaújvárosban kialakult egy gócpont, nagy építkezés munkásai között felütötte a fejét, 242 fertőzöttet találtak.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője arról tájékoztatott, hogy csütörtökön 33 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések megszegése miatt.

Itt megtekintheti a teljes sajtótájékoztatót:

A rendőr alezredes elmondta azt is, hogy csütörtökön az ország területén történő átutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt 76-szor intézkedtek a kollégái. Szólt arról is, hogy jelenleg 22 385 személy van hatósági házi karanténban.

A rendőrök tegnap több mint tízezer alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását,

a karantén elektronikus ellenőrzéséhez kapcsolódó mobiltelefonos applikációra regisztráltak száma 1043 fő.

173 főt minősítettek szoros kontaktnak a szakértők, akik továbbra is végzik a dolgukat a helyszínen, az izoláció rendkívül fontos. Egyrészről

elkülönítették a szálláshelyeken az igazoltan pozitív, másrészt a szoros kontaktusnak minősülő negatív, harmadrészt a nem kontakt-negatív személyeket.

Szigorú elkülönítést végeztek.

Müller Cecília szerint a másik fontos eleme a védekezésnek, hogy a városba, közösségekbe ne kerüljön be a fertőzés, de mint mondta, rendkívül fegyelmezetten folyik az izoláció. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházat is értesítették, úgy tűnik, hogy

egyelőre súlyos megbetegedéssel nem kell számolni, egyetlen személy került kórházba,

a kórház pedig felkészült a betegek fogadására. A kórház kapacitásait megemelték és az intézmény saját intézkedési tervet dolgozott ki. A járványügyi bevetési egység a helyszínen rögtön megkezdte a munkát, a fertőtlenítő egység a helyszínre vonult, ők végzik a fertőtlenítést.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az egyéni védőeszközök rendelkezésre állásáról folyamatos tájékoztatást kapnak, jelenleg

kétheti tartalékkal vannak ellátva az egészségügyi dolgozók.

Egy veszprémi iskolában egy diák pozitív tesztet produkált, de csak a fél osztályt küldték karanténba, van-e az iskolákba egységes szabály? – érdeklődött a sajtó. Az oktatási intézményekre van protokoll, amely igyekszik bizonyos fokig szabályozni azokat a higiénés rendszabályokat, amelyeket ilyen esetekben ajánlanak – válaszolta Müller Cecília, hozzátéve:

minden intézménynek a helyi sajátosságok alapján kell ezeket a szabályokat érvényesíteni.

Egy osztályközösséget hasonlóan kell kezelni, de nem minden esetben. Az a döntő, hogy a járványügyi hatóság kit, vagy kiket minősít szoros kontaktnak.

Akik szorosan, hosszabb ideig zárt térben tartózkodnak, nagy valószínűséggel szoros kontaktnak fog minősülni – hangsúlyozta Müller Cecília. Minden esetben a járványügyi hatóság dönti el, ki minősül szoros kontaktnak.

A hatósági házi karanténok ellenőrzését a rendőrszakma a járványügyi szabályok betartása és a magánélet tiszteletben tartása mellett végzi. Gál Kristóf ajánlotta azt

a mobil applikációt, amelynek használata megkönnyíti a házi karantén betartásának ellenőrzését.

A kórházak elhagyásakor a PCR teszt elvégzését mindig egyedileg kell mérlegelni – válaszolta egy újabb kérdésre Müller Cecília. Ha pozitív koronavírus-teszt miatt volt valaki kórházban, mindenképp érdemes tesztet végeztetni a távozáskor.

Ha az idős beteg nem akar hosszú ideig a kórházban tartózkodni, de még nem telt el a tíz nap, amikor már nem fertőzőképes az egyén, akkor az otthonában javasolják a beteget elkülöníteni.

Müller Cecília mindenképp ajánlja, hogy akinek van rá lehetősége, pláne, ha pozitív teszttel került a kórházba, mindenképpen végezzen tesztet a kórházból való távozás előtt. Ha nem koronavírus-fertőzés miatt került az egyén kórházban, nem szükséges tesztet végezni – zárta a tájékoztatót az országos tiszti főorvos.

Újságírói kérdésre válaszolva Gál Kristóf közölte, hogy

a munkavégzés miatt ingázókra vonatkozó szabályokat kormányrendelet szabályozza, e szerint kötelesek 30 kilométeren belül tartózkodni, a határátlépés ideje pedig nem haladhatja meg a 24 órát.

Szintén kérdésre válaszolva Müller Cecília kijelentette, a magyar hatóságok kézben tartják a járványt, mindenki végzi a feladatát, és mindenki, aki megbetegszik, hozzájut a számára szükséges ellátáshoz.

A tiszti főorvos elmondta, hogy

a gumikesztyűk használatát a tömegközlekedési eszközökön sem ő, sem a WHO nem ajánlja, mert hamis biztonságérzetet ad.

Inkább a rendszeres fertőtlenítés és a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés célszerű. Hozzátette, a gumikesztyű használata az egészségügyben, idősellátásban dolgozók számár javallott.

Müller Cecília azt kérte, hogy a szabályok betartására ne csak az esetleges hatósági szankcióktól való félelem motiváljon, hanem a magunkért és embertársainkért érzett felelősség.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021 – Erős egyéniségek alkotják a zsűrit
garantált minőség
Az orosz vakcina minden gyártási tételét ellenőrzi a hatóság
őszinte vallomás / 27 perce
Aludni sem tud az Exatlon miatt Szabó Franciska édesapja
Kétségtelen, hogy Szabó Franciska az Exatlon Hungary egyik legkarakteresebb játékosa. Édesapja természetesen minden próbatételnél rettentően izgul.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDŰS GYULÁNÉ Keller Mária toponári, illetve volt magyaratádi lakos 62 éves korában elhunyt. Utolsó útjára szerető családja és barátai kísérték a toponári temetőben. A gyászoló család
"Megállt a szív mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, Nem hisszük el, hogy Téged hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORSOLITS JÓZSEFNÉ Raboczki Margit balatonboglári, volt gamási lakos 86 éves korában elhunyt. Temetése január 29-én, pénteken a 14 órai gyászmisét követően lesz a balatonboglári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
„Drága jó szívét, dolgos két kezét áld meg Atyám és én megköszönöm, hogy Ő lehetett az édesanyám.” Fájó szívvel tudatjuk rokonokkal és ismerősökkel, hogy VÖRÖS SÁNDORNÉ Kelemen Irma kaposfüredi lakos 81 éves korában elhunyt. Lelki üdvéért gyászmisét január 29-én pénteken 14 órakor tartunk, hamvasztás utáni temetése aznap 15 órakor lesz a kaposfüredi temetőben. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető férjem, édesapánk, nagypapánk és dédpapánk HORVÁTH FERENC „Kapitány” nyugalmazott őrnagy életének 86. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése katonai tiszteletadás mellett január 29-én, pénteken 12 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Köszönöm mindazoknak akik férjem, KOCSIS JÓZSEF temetésén megjelentek, utolsó útjára elkísérték, fájdalmamban osztoztak. Gyászoló felesége
„Ama nemes harcot megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LUKÁCS SÁNDOR kaposvári, volt bányai lakos tragikus hirtelenséggel, életének 67. évében, 2021. január 16-án hazatért Teremtőjéhez. Drága halottunktól január 29-én, pénteken 13.30 órakor a bányai temetőben veszünk végső búcsút. Gyászoló testvére és szerettei Drága emléke szívünkben örökké él.
"Mikor lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." Ady Endre Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZŐKE FERENC szőlősgyöröki lakos életének 89. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése január 27-én 14 órakor lesz a szőlősgyöröki temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy PALLOS BÉLA nyugalmazott tanár életének 80. évében, 2021. január 16-án eltávozott közülünk. Szeretett halottunk hamvait római katolikus szertartás szerint, a kaposvári Keleti temetőben január 26-án, kedden 11 órakor helyezzük örök nyugalomra. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezem GARAMSZEGINÉ FÜLÖP MAGDOLNA halálának 6. évfordulóján. Férje, Gyula
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP GYÖRGY életének 74. évében elhunyt. Lelki üdvéért gyászmisét a kaposfüredi templomban január 27-én, szerdán 10 órakor mondunk. Kérjük, részvétüket egy szál virággal róják le. Gyászoló szerettei
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a szorosadi Koppányvölgye Zrt. nyugalmazott ügyvezető igazgatója, FÁBIÁN SÁNDOR 2021 január 11-én életének 67. évében elhunyt. Emlékét kegyelettel megőrzzük. Fábián Sándor temetéséről a család később intézkedik. A Koppányvölgye Zrt. igazgatósága és dolgozói
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH JÓZSEFNÉ nagybajomi lakos életének 91. évében elhunyt. Búcsúztatása január 26-án 13 órakor lesz a nagybajomi temetőben. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAÁR KÁROLY volt marcali lakos életének 91. évében elhunyt. Temetése január 26.-án 14 órakor lesz a marcali központi temetőben. Gyászoló családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH JÓZSEF kaposvári lakos 79 éves korában elhunyt. Temetése január 26-án, kedden 14 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Gyászolják: felesége, gyermekei, unokái
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH-LUKICS JÓZSEFNÉ szennai (volt nikla-takácshegyi) lakos 84. életévében elhunyt. Temetése január 25-én, hétfőn 13 órakor lesz a niklai temetőben. Gyászoló szerettei
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk JÁDI FERENCNÉ volt szilvásszentmártoni lakos halálának 2. évfordulóján. Szerettei
"Küzdöttél de már nem lehet, Átölel a csend és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RÓKÁS JAKABNÉ Csavajda Margit volt kaposvári lakos, életének 82. évében elhunyt. Temetése január 25-én 10 órakor a kaposvári Nyugati temetőben lesz. Gyászoló családja
„Elfeledni téged soha nem lehet, Hisz Te voltál a jóság és a szeretet, Csak meg kell tanulni élni nélküled.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOKOR LÁSZLÓNÉ Magyar Mária 94 éves korában elhunyt. Temetése január 25-én, hétfőn 15 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. KÁRPÁTI KÁLMÁN volt kaposvári lakos 95. életévében elhunyt. Temetése január 22-én 15 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom, hogy férjem KOCSIS JÓZSEF Balatonboglári Fűszért nyugalmazott igazgatója 90 éves korában elhunyt. Temetése január 22-én, pénteken 13 órakor lesz a balatonboglári temetőben. Gyászolja: felesége
bemutatóra várva / 39 perce
Ifjabb Vidnyánszky Kolozsváron rendez Rómeó és Júliát
Itt van, mire / 40 perce
Ilyen kütyüket kínál 2021-ben az orosz luxusmárka
liverpool / 59 perce
Visszatérhet Klopp csapatkapitánya
beoltatom magam! / 1 órája
Már csak egy szúrás választja el a színpadtól Pogány Juditot
Turbéki Bernadett
maga a történelem / 2 órája
1200 éves, páratlan értékű kard került elő Zala megyében
kották / 2 órája
Liszt Ferenc-kéziratokat ad vissza a Weimari Klasszika Alapítvány