Fotó: Botár Gergely / MTI/kormany.hu

Gulyás Gergely: a rendeleti törvényalkotás megszűnik

Trianonról, a járványhelyzetről, a rendkívüli jogrendről és a magyar gazdaság válság újraindításáról is beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette:

a magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került „anélkül, hogy elköltözött volna”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre – közölte.

Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. „Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között” – fogalmazott.

A védekezés sikeres volt a koronavírus-járvány első szakaszában

Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők is kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad. Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik – közölte.

Mint elmondta, a járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

A kormány az idei költségvetésből a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított – közölte hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt.

A válság ellenére is Európa egyik legstabilabb gazdasága maradhat a magyar

A magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni

– tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni. A kormány az eddigi és tervezett intézkedéseivel összesen 1 millió 144 ezer 125 magyar álláshely védelmében, munkaerőpiaci vagy képzési támogatásában működött közre.

Dosszié

Gulyás arról is beszélt, hogy több adócsökkentésről döntött az Országgyűlés. Több mint 1,1 millió álláshelyet védtek meg eddig a kormányzati intézkedések. Csupán 7 ezerrel emelkedett a közfoglalkoztatottak száma a válság kezdete óta.

A miniszter arról is szólt, hogy nemzeti konzultáció lesz a koronavírusról, és a gazdasági lépésekről. A kormány kíváncsi az emberek véleményére.

Hozzátette, egy kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatok számára.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nem lehet vitatni, hogy Gyurcsány Ferenc egy válság időszakában mindent megtett, hogy a magyar lépéseket itthon és külföldön támadja. A Momentum pedig a magyar jelöltek ellen kampányolt a határon túl.

Gulyás közölte, hogy a kormány támogatja azt a javaslatot, miszerint egy évig ne kapjon családi pótlékot az a gyermek, akit jogerősen elítéltek.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új szlovák kormány is elismeri, hogy az ott lévő magyarok őket erősítik. Ez egy örömteli fejlemény – tette hozzá.

Sok olyan nemzetközi korrupcióellenes ajánlat van, köztük egy uniós javaslat is, ami nem szolgálja az ország érdekeit – mondta egy kérdésre Gulyás.

Mostantól ingyenes lehet a nevelőszülői tanfolyam – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ésszerűség miatt döntött a kabinet úgy, hogy nem kötelező elvégezni a tanfolyamot.

A Lánchíd felújítása fővárosi feladat, a kormány nem tud közbelépni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy eddig 806 vállalat pályázott a beruházásösztönző támogatásra, ennek háromnegyed magyartulajdonú vállalat. Több mint 350 milliárd forintban vállaltak beruházást.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az egészségügyi technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot. A kötelező házi karanténról azt mondta a miniszter, hogy azt minél hamarabb meg akarják szüntetni, de óvatosság kell.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy jövő év július 1-től megszűnik Magyarországon az egyszer használatos műanyagok használata.

Gulyás elmondta az is, hogy a kórházak adósságának újratermelődése ellen mindent megtesznek. Márciustól semmilyen finanszírozási szabályt nem lehetett érvényesíteni az egészségügyben.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy nincsen cigánybűnözés, mert a bűnnek nincs etnikuma.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy június 30-ával az adókedvezmények nagy része lejár, de a turizmusban ezt meghosszabbítják. Ha esetlegesen szükséges lesz, akkor ismételten bevezetik ezeket a lépéseket. 1140 cég igényelt bértámogatást, és 104 ezer embert érint – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az e-receptek könnyített kiváltásának módja a veszélyhelyzet végeztével is megmarad.

A tesztelés minden vád ellenére helyes alapelvek mentén történt Magyarországon – mondta kérdésre Gulyás. A tesztelési szabályok továbbra is a tisztifőorvos kezében vannak – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az EU megítélését a válságokra adott válaszai adják meg. Most azt remélik, hogy az EU sikeres lesz, és jó javaslatot lehessen elfogadni – tette hozzá. Az unió gazdasági élénkítését támogatni lehet, csak erős tagállami jogosítványokkel lehet a közös hitelfelvételt támogatni – mondta a miniszter.

A miniszter azt is mondta, hogy 430 migránst tartóztattak fel a pünkösdi hosszú hétvégén. Biztosított a magyar határ védelme. Európának el kell kerülnie a járványhelyzet után, hogy egy migrációs nyomás történjen – tette hozzá. Az uniónak minden tagállamot támogatnia kell a határok megvédésében.

2020-ban 19 milliárd forintos kárenyhítési forrás áll a mezőgazdaság rendelkezésére – mondta kérdésre Gulyás.

Mindig is a lehető legszigorúbb büntetőpolitika pártján állt a kormány – mondta Gulyás. Egyelőre nem támasztja alá az emberölések számának növekedését a statisztikát. Nagyon jó a felderítés ezen eseteknél – tette hozzá.

A közvetítést itt megtekintheti:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Hozzászólások

40 fontért
Saját ízesítésű gint dobott piacra a brit királyi család
vita után / 47 perce
Támogatja a cseh kormány az állampolgárok fegyveres önvédelemhez való jogát
A kormány álláspontja váratlan, mert a témához készült előzetes szakmai háttéranyagokban az áll, hogy a kabinet semleges álláspontra helyezkedik ez ügyben.
Gyász
„Minden múlandó, csak egy állandó, az igaz szeretet. Halálunk után hű az emlékezet.” Szomorú szívvel tudatom, hogy FERENCZ IRÉN Irénke Hosszú betegség után, életének 76. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése július 15-én, szerdán, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Emlékét megőrizve, gyászolja Férje
„Amilyen szép volt az élet veled, Olyan rossz lesz most nélküled.” Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÖRÖS LAJOS festő Kaposvár, Béke utcai lakos 76 éves korában elhunyt. Temetése július 17-én, pénteken 9 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Pihensz, ahol már nem fáj semmi, Tiéd a csend, a nyugalom, Miénk az örök fájdalom." Fájó szívvel emlékezünk TOMBOR NÁNDORNÉ Magyar Magdolna halálának első évfordulóján Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk, hogy FEIGL IBOLYA 92 éves korában elhunyt. Temetése július 14-én, kedden 10 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Gyászolják: A Ferences Világi Rend testvérei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH JÓZSEFNÉ Szakál Eszter Kaposvár, Pázmány Péter utcai lakos életének 80. évében elhunyt. Temetése július 16-án, csütörtökön, 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászolják: férje és szerettei
„Amilyen szép volt az élet veled, Olyan rossz lesz most nélküled.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, apósunk, nagypapánk ZALAVÁRI LAJOS zimányi lakos, életének 88. évében elhunyt. Temetése július 14-én, kedden a 14.30 órai gyászmisét követően lesz a zimányi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Köszönjük a Kaposi Mór Oktató Kórház Sebészeti Osztály dolgozóinak és orvosainak munkáját. Gyászolja szerető családja
„Üres az udvar, a ház, Hiába várunk, nem jössz haza már. Eltűnt egy élet, csak az emlék maradt, Szemünkben érted fájó könny fakad. Emléked örökké szívünkben marad.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁTOR ISTVÁN 66 éves korában elhunyt. Temetése július 13-án, hétfőn, 10 órakor lesz a hetesi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk, hogy FÁTH ANDRÁS ny. rendőr főtörzsőrmester 66 éves korában elhunyt. Temetése július 14-én, kedden 9.30 órakor lesz a kaposújlaki temetőben. Minden külön értesítés helyett. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló felesége, gyermekei, unokái
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyám, anyósom, nagymamánk HORVÁTH JÓZSEFNÉ Schmidt Mária hácsi lakos 89 éves korában elhunyt. Temetése július 11-én, 13 órakor lesz a Hácsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
„Nem hal meg az , ki szerettei szívében él tovább.” /Thomas Mann/ Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy STADLER PÉTER építész kaposvár, Zárda utcai lakos 56 éves korában elhunyt. Temetése július 14-én, kedden 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolják: Édesanyja és Bátyja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁN Király Pityu nagyberki lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése július 10-én, 9 órakor lesz a vadaskerti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HUSZTIK MIHÁLY életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése július 10-én, pénteken, 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Véget ért a szenvedésed,szívedben nyugalom, a miénkben, kik itt maradtunk,el nem múló fájdalom." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HAJCSÁR JÁNOS ordacsehi lakos, 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása július 10-én, 11 órakor lesz az ordacsehi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy POZSEGOVICS BÉLA okleveles villamosmérnök életének 80. évében elhunyt. Július 15-én, szerdán 9 órakor a kaposvári Keleti temetőben veszünk végső búcsút tőle. Gyászolják felesége, lányai, unokái, vejei, húga és családja
Fájdalommal tudatjuk, hogy BEZNICZÁNÉ PERJÉSI EDIT hosszantartó betegség után elhunyt. Végső búcsúztatása július 10-én, 11 órakor lesz a kaposvári Nyugati temetőben. Kérünk mindenkit, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. "A halállal csak élet szűnik meg, a szeretet nem." Gyászoló családja
"Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, megpihenni tért két dolgos kezed.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapám RADÁK GYULA somogyudvarhelyi lakos, 75. életévében elhunyt. Temetése július 11-én, szombaton, 16 órakor lesz a somogyudvarhelyi új köztemetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, osztoznak gyászunkban. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. HEGEDÜS KÁLMÁNNÉ Dr. Bajzik Erzsébet Éva volt kaposvári lakos életének 87.évében elhunyt. Temetése július 11-én, szombaton 11 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászolja szerető családja
„Elfelejteni téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled.” HILT FERENCNÉ Besenyei Erzsébet toponári lakos, szerető családja körében június 28-án elhunyt. Temetése július 9-én, csütörtökön 13 órakor lesz a toponári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Szomorúan szól egy kis falu harangja, Mert egy édesanya többé már nem hallja. Istenemhez megyek, mert hívott engemet, Kiket oly nagyon szerettem, búcsúzom tőletek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PAVLÉNYI ISTVÁNNÉ Horváth Rózsa kaposvári lakos, életének 76. évében csendesen elhunyt. Temetése július 9-én, 11 órakor lesz a patalomi temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NYUL PÉTERNÉ Baranyai Ilona 82 éves korában elhunyt. Temetése július 6-án, hétfőn 14 órakor lesz a kaposvári Keleti temetőben. A gyászoló család
példamutatás / 1 órája
Erős nők tennének az erős Magyarországért (videó)
rövid idő / 2 órája
Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a vírus antitestjei
irigység? / 2 órája
Megharapott egy sirályt, mert el akarta venni az ételét
kikapcsolódás / 4 órája
Akadálypálya, szabadulószoba bilincselte le a táborozókat
Györke József
elemzés / 4 órája
Tudatosan gyártja az álhíreket a baloldal
különlegességekkel / 5 órája
Augusztusban ismét megrendezik OrgonaPont koncertsorozatot