tragédia

2018.11.18. 21:28

Közel 1300 ember tűnhetett el a kaliforniai tűzvészben

Pénteken még 1011 eltűntről szóltak a híradások, egy nappal korábban pedig 631-ről.

Jelentősen nőtt a kaliforniai tűzvész eltűntjeinek száma, a hatóságok legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint már 1300 olyan ember van, akiknek sorsáról nem tudni semmit.

Pénteken még 1011 eltűntről szóltak a híradások, egy nappal korábban pedig 631-ről.

Vasárnapig a katasztrófa – amelyet Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvészeként minősítenek – 76 halálos áldozatot követelt, de ahogyan a mentők átfésülik a sok helyütt porig leégett településeket és erdőket, az áldozatok lélekszáma növekedhet.

A Kalifornia északi részén égő terület 55 százalékán sikerült megfékezni a lángok terjedését, a déli vidékeken, Los Angeles környékén pedig 82 százalékán. A tűzoltók és mentésben résztvevők versenyt futnak az idővel, a vasárnap reggeli meteorológiai előrejelzések ugyanis erősödő széllökéseket és nyomukban újabb tűzfészkek kialakulására számítanak. Az államban sok helyütt sűrű, fekete füstköd gomolyog, a San Franciscó-i öböl környékén az emberek védőmaszkokban járnak az utcán. Sok településen ingyen osztják a maszkokat.

A meteorológusok szerint a hét közepén eső jöhet, ez azonban – bár segít a tűz oltásában – megnehezíti majd az áldozatok utáni kutatást.

„Szívfájdító a helyzet” – fogalmazott az amerikai televízióknak adott interjújában Kory Honea, a tűzvésztől leginkább szenvedő északi Butte megye seriffje. Donald Trump elnök szombaton a tűzvész pusztította vidékekre látogatott, elutazott a szinte teljesen tűz martalékává vált Paradise városkába és a Los Angeles melletti Malibuba is. Amikor újságírók azt kérdezték tőle, hogy vajon a klímaváltozás lehet-e közvetlen oka a tűzvészeknek, Trump azt mondta: „sok tényező” közrejátszik a katasztrófában. Az elnök a finnországihoz hasonló erdőgazdálkodást sürgetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!