nem elég a jóból

2017.08.08. 19:56

Közgazdász keze alatt készül Európa legjobb csokifagyija

Somogyi Renáta nemsokára a Corvinus-egyetemen doktorál, nem mellesleg a fagylaltvilágkupa európai döntőjében hatalmas megtiszteltetésben volt része.

A Gelato World Tour fagylaltvilágverseny győztese egy éven keresztül viselheti majd a világ legjobb fagylaltosa címet. A döntőbe Európából három cukrász jutott, köztük második helyen a gyenesdiási Somogyi Renáta.

Édesapjától tanulta a szakmát, aki harminc éve kezdett fagyival foglalkozni Balatongyörökön. Renáta 11 éve dolgozik a családi cukrászatban, és négy éve már önállóan viszi a gyenesdiási fagyizót. Most az „Il mio Cioccolato” („Az én csokoládém”) nevű kreációjával került a dobogóra.

„Ennek a fagylaltnak az alapja egy nyugat-afrikai keserű kakaóból készült, 70,5 százalékos étcsoki, amelyet maracujagyümölccsel ízesítek és karamellizált ostyalappal és kakaóbabtörettel díszítek„

– mondta el Somogyi Renáta, a Bringatanya cukrásza. ”A koncepció az volt, hogy az örök kedvenc csokifagyit dobjuk fel valami gyümölccsel, legyen inkább kissé fanyar, mint édes a hatás, és legyen ez a fagylalt nagyon könnyű nyári édesség. Ezt úgy értük el, hogy a csokiból nem egy tejes, hanem egy vizes alapú sörbetfagyit készítünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek vagy allergiások a tejre. Az íze mellett a krémes állaga is elvarázsolt minket, sokan el sem hiszik, hogy nincs benne tejszín” – tette hozzá.

A győztes egy holland cukrász lett, aki joghurtos fagylaltot kreált, amelyet málnával és mézzel ízesített, majd lépes mézzel díszített. A harmadik helyen pedig a görög induló végzett, ő mogyorós, sós karamellfagyit csinált, amelyet a híres rodoszi pillangókra utalva karamellpillangókkal dobott fel.

„Nekem legjobban a lengyel versenyző munkája tetszett, amely sütőtökből készült, biztos vagyok benne, hogy őszre én is ki fogok találni valamit ebből az alapanyagból. A másik fagyi egy whiskey-vel ízesített csokifagyi volt, nagyon eltalálták. A győztes fagyiban pedig azt is értékelték, hogy a holland versenyző a saját teheneinek a friss tejéből dolgozott”

- számolt be Somogyi Renáta, aki szerint inspirációnak is nagyszerű volt a verseny.

Elárulta: annak ellenére, hogy ilyenkor reggel hattól este nyolcig fagyit csinál, szereti ezt az édességet. Kedvence a málnás tejberizs, és azt a győztes fagyit is nagyon szívesen eszi, amellyel idén A Balaton fagyija versenyt megnyerte. Ez vaníliás, mandulás, csokoládéval díszített fagylalt, amelyhez az ötletet a Festetics család évszázados tortareceptje adta.

Az, hogy a világverseny döntőjében mennyire lesz népszerű a gyenesdiási fagyi, szeptember 6–11. között Riminiben derül majd ki. Az olaszok szerint Bologna mellett ez a fagylalt másik legfontosabb városa.

Az Európai Unió 28 tagországa közül Olaszországban készítették tavaly a legtöbb fagylaltot, Magyarország a 12. helyen áll – mutatják az Eurostat statisztikái. Az unió statisztikai hivatalának szerdán közzétett adatai szerint az EU összesen 3,211 milliárd literes fagylalttermelésének közel egyötödét, 595,1 millió litert Olaszország adja, megelőzve Németországot (515 millió liter) és Franciaországot (453,5 millió liter).

A közép-európai térségben Lengyelország a legnagyobb termelő, ahol 2016-ban 263,6 millió liter fagylalt készült. Magyarország a 44,5 millió liter fagylaltot gyártó Románia és a 39,4 millió litert készítő Csehország mögött 39,3 millió literrel a 12. helyen áll. Az Eurostat statisztikái tartalmazzák a sörbet és a pálcás jégkrém gyártási adatait is.

(Borítóképünkön a győztes csapat tagjai, középen az ötletgazda Somogyi Renátával.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!