Összedobják a büntetést

2019.04.05. 08:09

Közös himnuszéneklést szerveznek a legnagyobb szlovák focirangadóra

Elfogadhatatlan a magyar Himnusz éneklésének szlovákiai betiltása, ezért közös himnuszéneklést szervezünk április 27-én a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan közötti meccsre – nyilatkozta Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu korábbi főszerkesztője.

Dunaszerdahely, 2017. április 8. A DAC szurkolói a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott DAC - Slovan mérkõzés alatt a dunaszerdahelyi DAC Arénában 2017. április 8-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Az akciót „7000 eurós közös himnuszéneklés a DAC-Slovan meccsen” címmel hirdették meg, derül ki a Hír TV Magyarország élőben című műsorának telefonos interjújából.

Mint azt korábban megírtuk, a szlovák parlament úgy döntött, súlyos büntetést kell fizetnie annak, aki csak úgy, külföldi küldöttség hiányában énekli egy külföldi ország himnuszát Szlovákiában.

Balogh Ákos Gergely elmondta, hogy hirtelen ötlet volt az akció meghirdetése, amit főpróbának tekint.

„Amikor megláttam a hírt, meglehetősen abszurdnak tűnt elsőre, de nem előzmény nélkülinek. Korábban magyar jelképek használatáért büntették már a fociklubot. De az, hogy nem csak focimeccseken, hanem bármilyen eseményen tilos legyen egy nemzeti kisebbség nemzeti jelképeinek a használata – legyen az akár egy március 15-i megemlékezés – teljesen elfogadhatatlan”

- mondta.

A mandiner.hu korábbi főszerkesztője azt is hozzátette, a törvény várhatóan csak május 15-én lépne hatályba, de azért választották ezt a focirangadót az akció időpontjául, mert a jogszabály előterjesztői pont erre a derbire hivatkoztak.

Balogh Ákos Gergely azt is hozzátette, elképzelésük szerint összegyűjtenék azt a pénzt, amit várhatóan a klub ezért az akcióért büntetésben fog kapni. Hozzátette még: nem csak a Himnusz éneklésről van szó, a zászlóhasználat tiltása legalább olyan felháborító.

Amint portálunk arról is hírt adott, a felvidéki magyarság jogait sértő jogszabály ellen nemcsak az április 27-i mérkőzésen való Himnusz-énekléssel, hanem egy petíció aláírásával is tiltakozhatunk.

Borítókép: A DAC szurkolói a szlovák labdarúgó-bajnokságban játszott DAC-Slovan-mérkőzés alatt a dunaszerdahelyi arénában 2017. április 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!