Ostrom alatt áll Európa

2020.09.22. 22:54

Kurz: a menedékkérők európai szétosztása nem fog menni

Ausztria egyike volt annak a négy országnak, amelyek ellenezték a francia-német kezdeményezést.

A menedékkérők szétosztása az Európai Unió tagállamai között nem fog menni – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár az AFP francia hírügynökségnek kedden adott interjúban.

„Úgy gondoljuk, hogy az európai elosztás ötlete megbukott, és számos ország is elutasítja” – hangoztatta az osztrák kormányfő.

„Ez így nem fog menni, csak az, ha jobban védjük határainkat, együtt harcolunk az embercsempészek ellen, és helybe küldjük a segítséget” – szögezte le a konzervatív politikus.

Az AFP emellett arról kérdezte az osztrák kormányfőt, hogy miért ellenezte a koronavírus-járvány miatt kidolgozott európai mentőcsomag kiadásait.

Ausztria egyike volt annak a négy országnak, amelyek ellenezték azt a francia-német kezdeményezést, hogy a tagállami költségvetésnek nagyon a mélyére nyúljanak a járvány sújtotta országok gazdasági megsegítése érdekében, ami miatt Emmanuel Macron francia elnök önzőnek nevezte őket.

Kurz arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EU nem csak Franciaországból és Németországból áll, és bár ők a legnagyobb tagállamok, a többi tagországnak ugyanúgy joga és lehetősége van arra, hogy felvesse a maga ötleteit, és megkísérelje megszerezni ezekhez a kellő többség támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!