Több leszel, ha teszel!

2019.01.31. 18:25

Látványosan nő az önkéntes munka jelentősége Magyarországon

A most is aktív önkéntesek 57 százaléka nő, átlagéletkoruk 46 év.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Egymillió ember legalább havonta önkénteskedik, arányuk összességében 32,9 százalékról 45,1 százalékra emelkedett – derül ki az Önkéntesség Magyarországon 2018 című kutatás gyorsjelentéséből.

A jelentést csütörtökön mutatták be Budapesten egy szakmai konferencián. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a kutatásból az is kiderül, hogy a magyar felnőttek csaknem fele önkénteskedett már életében.

Illés Boglárka azt mondta: önkénteskedni azt jelenti, jót cselekedni anyagi ellenszolgáltatás nélkül, s ez a jó cselekedet nem idő és nem pénz függvénye. Beszédében köszönetét fejezte ki azoknak, akik az önkéntesség népszerűsítéséért dolgoznak, illetve önkénteskednek.

Kiemelte: a korábban, 2013-ban végzett kutatás óta jelentősen bővült az önkéntes lehetőségek köre, és az önkéntes tevékenységet sikerült népszerűvé tenni. A fiatalok is úgy látják, van értelme az önkéntességnek – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy

a megkérdezettek harmada azt felelte, azért nem önkénteskedik, mert senki nem kérte segítségét. Ezért Illés Boglárka szerint a legnagyobb feladat az, hogy meg tudják szólítani az embereket.

Ezért is hívószava a csütörtöki konferenciának: Több leszel, ha teszel!, ami – mint elmondta – egyszerre egy védjegy és egy mozgalom.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a konferencia színhelye eredetileg a múlt héten leégett Ráday utcai kollégium lett volna. A tanácskozás résztvevőit arra kérte, ha van lehetőségük, segítsék adománnyal a kollégistákat.

Bényi Krisztina, a Miniszterelnökség Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkára előadásában a Magyar falu-programot mutatta be.

Bejelentette, hogy a kormány elfogadta a falusi családi otthonteremtési kedvezményről szóló programot, amely keretében a falura költöző családokat támogatják majd.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az üldözött keresztényeket, és más, a migrációs válságövezetben élő csoportokat segítő, 2017-ben indult magyar kormányzati programot mutatta be a konferencia résztvevőinek.

Az eseményen kiosztott gyorsjelentés szerint a felnőtt népességből 3,6 millió ember végzett élete során önkéntes tevékenységet. A teljes népesség 36 százaléka szeretne a jövőben is önkénteskedni. A most is aktív önkéntesek 57 százaléka nő, átlagéletkoruk 46 év.

A kérdezettek ötöde ajánlott fel tárgybeli vagy pénzbeli adományt az elmúlt egy év során valamilyen közcélra. A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt évek tendenciája szerint egyre magasabb a fiatalok körében az önkéntesek aránya a többi korcsoporthoz viszonyítva. A válaszadók háromnegyede szerint életében legalább egyszer mindenkinek kellene önkéntes tevékenységet végeznie.

Az Önkéntesség Magyarországon 2018 kutatás a 18 évesnél idősebb magyar lakosság körében kérdőíves módszerrel készült, országos reprezentatív mintán, 2000 ember megkérdezésével 2018. szeptember eleje és október vége között.

Borítókép: Illusztráció

Önkéntesek tartós élelmiszerekből álló csomagokat raknak össze az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjában 2018. december 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!