Koreai konfliktus

2018.04.23. 06:24

Leállította propagandát harsogó hangszóróit Dél-Korea az északi határon

A hétfőre virradóra hozott intézkedéssel a déliek békés légkört kívánnak teremteni az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozóhoz - közölte a szöuli védelmi minisztérium.

South Korean soldier tear down a battery of propaganda loudspeakers along the border with North Korea in Paju on 16 June 2004. The dismantlement followed an inter-Korean to remove all propaganda materials along the world's last Cold War frontier.AFP PHOTO/ KIM JAE-HWAN / AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN

„Reméljük, ez a döntés elvezet oda, hogy a két Korea felhagy majd a kölcsönös bírálatokkal és az egymás ellen irányuló propagandával, és így hozzájárul a béke megteremtéséhez, illetve egy új kezdethez” – olvasható a tárca közleményében.

Kim Dzsong Un április 27-én találkozik Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

A dél-koreai védelmi tárca nem tett említést arról, hogy a hangszórós propagandaadásokat a találkozót követően újraindítják-e. Több mint két éve ez az első eset, hogy az Észak-Koreába irányuló hangos műsort – amely híradások, dél-koreai popzene és a kommunista rezsim bírálatainak egyvelege – leállították. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra. Azóta Észak-Korea további két atomtesztet hajtott végre.

Észak-Korea a közös határon saját hangszórókkal rendelkezik szintén ilyen célokra. A dél-koreai tárca egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az északi szomszéd leállította volna a saját propagandáját. Februárban a phjongcshangi téli olimpia megnyitása alkalmával a phenjani vezetés ugyanakkor úgy döntött, hogy visszavesz a határon átsugárzó adások hangerejéből.

Kim Dzsong Un a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint pénteken bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. A nyilatkozat – elemzők szerint – feltehetőleg összefügg Kim Dzsong Un és Mun Dzse In találkozójával.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

Dél-koreai katonák és a hangszórók egyike

Forrás: Kim Jae-Hwan / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!