Terrorveszély

2017.10.24. 21:44

Legalább 5600 iszlamista tért vissza az Iszlám Államból régi hazájába

Harminchárom országból származó legkevesebb 5600 iszlamista tért már vissza hazájába azután, hogy az Iszlám Állam soraiban harcolt a terrorszervezet által uralt iraki vagy szíriai területeken – közölte kedden nyilvánosságra hozott jelentésében a Soufan Group biztonsági kockázatelemző agytröszt.

A New York-i székhelyű csoport szerint hatalmas kihívást jelent a rendvédelmi szervek számára a még ismeretlen számú hazatérő dzsihádista.

A szélsőséges csoportokat nyomon követő agytröszt jelentésében kiemeli: egyelőre még nem tudni, milyen mértékben kell számítani arra, hogy ezek a harcosok újjászerveződnek, toborzásba kezdenek, ismét felbukkannak és lesznek azon, hogy újjáélesszék azt, amit elvesztettek.

A dokumentum kiemeli, hogy a világ 110 országából több mint 40 ezren jelentkeztek külföldiek az Iszlám Állam soraiba a szélsőségesek „kalifátusának” 2014 júniusi kikiáltását megelőzően és utána is. Közülük 5718-an Nyugat-Európából, több mint 8700-an a volt szovjet tagköztársaságokból, illetve 439-en Észak-Amerikából gyűltek a dzsihadisták zászlaja alá.

Az Iszlám Állam több ezer fegyverese vesztette életét a szíriai és az iraki harcmezőkön, miközben a terrorszervezet által egykor lerohant területek szinte mindegyikét sikerült mára visszafoglalni. A jelentés szerint miközben a hazájukba visszatérők közül sokan kiábrándulhattak a szélsőséges nézetekből, elkerülhetetlen, hogy egyesek továbbra is a dzsihád erőszakos folytatásán lesznek.

A Soufan Group úgy tudja, hogy az Iszlám Állam Közel-Keletről elmenekült fegyveresei közül már csatlakoztak is a Fülöp-szigeteken, az egyiptomi Sínai-félszigeten, Afganisztánban és Líbiában tevékenykedő különböző iszlamista csoportosulásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!