Forrongó Irán

2020.01.17. 06:56

Légnyomást kaptak amerikai katonák az iráni rakétatámadáskor

Az amerikai hadsereg korábban azt állította, hogy amerikai katonának nem esett baja a támadásban.

„Miközben amerikai katona nem halt meg az Ain al-Aszad légi támaszpont elleni támadásban, többeket robbanás okozta légnyomás tüneteivel kezeltek, és még kivizsgálás alatt vannak” – tájékoztatott közleményében Bill Urban, az amerikai hadsereg közel-keleti műveleteit irányító Középső Parancsnokságának szóvivője.

Elővigyázatosságból egyes katonákat Németországban és Kuvaitban lévő amerikai kórházakba szállították további megfigyelésre. Ha szolgálatra alkalmasnak találják őket, várhatóan visszatérnek Irakba – tette hozzá a szóvivő.

Ezt megelőzően a Defense One amerikai hírportál szellőztette meg a Pentagonból származó forrásokra hivatkozva, hogy 11 amerikai katonai légnyomást kapott.

Irán egy tucatnál több ballisztikus rakétát lőtt ki január 8-án hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázison kívül támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is -, hogy megtorolja Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának megölését, Washington által végrehajtott bagdadi meggyilkolását.

A Pentagon akkori közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg egyik légicsapásban sem.

Az Ain al-Aszad elleni támadásban az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, öt katonája pedig megsebesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!