instabil talajon

2021.04.19. 15:58

Leomlott az erdélyi Tacs református templomának tornya

A templom 1711-ben készült kazettás mennyezetét a szakemberek különösen értékesnek tartják.

Tacs, 2021. április 19. Az erdélyi Tacs régi református temploma leomlott tornyának maradványa 2021. április 19-én. A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya április 17-én késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A hét végén leomlott az erdélyi Tacs régi református templomának tornya – közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület.

A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya szombaton késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében.

A Beszterce megyei település református közössége 1691-ben épített sövényfalú templomot, melyet 1711-ben kőtemplommá alakított, majd 1800-ban újjáépített. A templom 1711-ben készült kazettás mennyezetét a szakemberek különösen értékesnek tartják.

A településen korábban szászok és magyarok éltek. Egymás közelébe épült a szász evangélikus és a magyar református templom és parókia. Az instabil talaj miatt azonban mindkét templom megrongálódott. A szász közösséget a második világháború után kitelepítették a faluból, így a mintegy 200 lakosú település ma magyar többségű.

A református egyház megvásárolta az evangélikus parókiát és templomot, 2000 után mindkettőt újraépítette. Az evangélikus templomnak csupán a tornya maradt meg az eredeti állapotában. 2005 óta immár az újraépített templomban tartják az istentiszteleteket.

Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor elmondta: a gyülekezettel együtt sajnálja a történteket, de megtették, amit lehetett. Az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

Borítókép: Az erdélyi Tacs régi református temploma leomlott tornyának maradványa 2021. április 19-én. A 18. században épült, használaton kívüli templom tornya április 17-én késő este omlott össze, az esemény idején senki nem tartózkodott a közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!