Tragédia

2018.08.14. 13:22

Leszakadt egy autópályahíd Olaszországban

A legfrissebb jelentések szerint 35-re emelkedett a genovai hídomlás halálos áldozatainak a száma. Mindezt a mentésben résztvevő tűzoltók közölték kedden délután.

Forrás: MTI

„Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le” – mondta Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi államtitkár a tragédia helyszínéről közvetített tévéinterjúban a Skyews24 csatornának.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hivatal elnöke Rómában a sajtónak azt mondta, hogy 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. Borrelli nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint villám csapott a hídba, mielőtt leszakadt annak 80 méteres, középső szakasza. Az ugyanakkor tény, hogy felhőszakadás idején történt a tragédia.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte, hogy Genovába utazik. Elisabetta Trenta védelmi miniszter felajánlotta a hadsereg segítségét a mentésben. Az olasz közlekedési miniszter, Danino Toninelli hatalmas tragédiának nevezte a balesetet.

Az olasz tűzoltóság által közreadott képen mentőalakulatok tagjai dolgoznak a baleset helyszínén Genova közelében 2018. augusztus 14-én, miután leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része
Fotó: MTI/EPA/Olasz tűzoltóság

 

Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek apokaliptikusként írta le a hídomlást.

Kétszáz tűzoltó vonult ki a mentéshez. Közlésük szerint félő, hogy gázvezetékek is megsérültek a leomló hídtól.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében 2018. augusztus 14-én
Fotó: MTI/EPALuca Zennaro

Az autópályahíd a francia határ közelében van, üdülőhelyekhez is vezet. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel szerdán munkaszüneti ünnepnap lesz Olaszországban.

Az olaszországi A10-es autópálya részét képező genovai Morandi híd 80 méteres, egy folyó és egy ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le 50 méteres mélységbe felhőszakadáskor. A Morandi hidat 1967-ben avatták fel. 90 méter magas és 1 kilométer hosszú. Két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter. Két éve elkezdték felújítani. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

Külügyminisztérium: nincs magyar érintettje a tragédiának

A jelenlegi információk alapján nincs magyar érintettje a tragédiának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd délután, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy még tartanak a mentési munkálatok az autópályán. A közleményben azt írták: a milánói magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll az illetékes olasz hatóságokkal és kórházakkal. A főkonzulátus ügyeleti telefonvonalára magyar állampolgártól segélyhívás nem érkezett – tették hozzá.

Áder János részvéttáviratot küldött az olasz köztársasági elnöknek

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János mély megrendüléssel értesült a számos emberéletet követelő tragédiáról. A magyar államfő őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki olasz kollégájának, Sergio Mattarellának és az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Giuseppe Conti olasz kormányfővel, Twitter-üzenetben felajánlotta országa segítségét a mentésben, továbbá részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Részvétét tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak, illetve az olasz vezetőknek Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Borítókép: Az A10-es autópálya leszakadt hídjának egy része Genova közelében 2018. augusztus 14-én

MTI / EPA / Luca Zennaro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!