gyanú

2019.11.20. 10:43

Letartóztattak egy befolyásos máltai üzletembert az újságíró-gyilkossággal kapcsolatban

Yorgen Fenechet jachtján tartóztatták le a Földközi-tengeren, mindössze egy nappal azután, hogy a máltai kormány bejelentette: megkegyelmez egy feltételezett összekötőnek, ha segítségével kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy ki állt a gyilkosság mögött.

A máltai rendőrség letartóztatta az ország egyik legbefolyásosabb üzletemberét szerdán Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben – mondták el névtelenül nyilatkozó források.

Fenech egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

Az üzletember Gio nevű luxusjachtja pirkadatkor hagyta el a Vallettától nyolc kilométerre északra található Portomaso kikötőjét. A rendőrség nem sokkal később megállította a járművet, és visszafordította a kikötőbe.

2017 februárjában – mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották – Caruana Galizia egy rejtélyes dubaji vállalatról írt, amelyet máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Azt már nem tudta kideríteni, hogy kié volt a 17 Black Kft. nevű cég. A Reuters hírügynökség később fényt derített rá, hogy Fenech a tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint – amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek bukkantak rá – a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Keith Schembri miniszterelnöki kabinetfőnök tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt (mintegy 600 millió forintot) követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!