Románia ma is "szekusállam"?

2018.03.23. 13:23

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kolozsvár volt alpolgármesterét

Az ítéletet a kolozsvári táblabíróság hozta. Az RMDSZ szerint az ügyben nem az igazságosság és nem a törvény érvényesült.

Forrás: MTI Fotó

Befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt első fokon két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kolozsvári táblabíróság pénteken Horváth Annát, Kolozsvár volt alpolgármesterét.

Az ítélet kivonatát a táblabíróság közölte a honlapján. A bírák mellékbüntetésként két évre eltiltották Horváth Annát a köztisztségek viselésétől, és elrendelték 20 ezer lej (1,4 millió forint) elkobzását az elítélttől.

Ugyanabban a perben a táblabíróság befolyással üzérkedés miatt két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Fodor Zsolt vállalkozót.

Amint a bírósági ügyekre szakosodott Clujust.ro portál közölte: a bíróság azért ítélte letöltendő börtönbüntetésre Horváth Annát, illetve felfüggesztettre Fodor Zsoltot, mert előbbi elutasította, utóbbi viszont vállalta, hogy közmunkát végez.

Horváth Anna korábban úgy nyilatkozott, hogy azért tagadta meg a felfüggesztett büntetés előfeltételének számító közmunkát, mert „nincsenek féligazságok”. A pénteken kihirdetett ítélet szerint Fodor Zsoltnak 80 nap közmunkát kell végeznie egy kolozsvári közterület-fenntartó vállalatnál vagy a környezetvédelmi alap adminisztrációjánál.

A bíróság ugyanakkor elfogadta Horváth Anna kérését, és elrendelte a büntető perrendtartási törvény egyik cikkelyének az alkotmányossági vizsgálatát.

Horváth Anna a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevelében közölt reagálásában közölte: fellebbez az ítélet ellen. Kijelentette: az elmúlt 526 napban a saját bőrén megtapasztalta, hogy Románia ma is „szekusállam”. Szavaival a Securitate-ra, az egykori kommunista diktatúra titkosrendőrségére utalt.

„Ez a döntés, sajnos, minden kétséget kizárva megmutatja, hogy ha a szekusállam helyi potentátjai két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni.

Akik mégis próbálják a mai döntést a jogállam szabályai mentén értelmezni, azoknak üzenem: ne fáradjanak! Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem nincs. Megszűnt létezni”

- írta a volt alpolgármester.

Az RMDSZ elnöke is reagált: itt nem az igazság és a nem a törvényesség érvényesült

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor az egyik közösségi portálon tett bejegyzésben kommentálta a kolozsvári táblabíróság ítéletét. Szerinte nem az igazságosság, és nem a törvény érvényesült a pénteken első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt Horváth Anna esetében.

Úgy vélte: a volt kolozsvári alpolgármester ügyében mondvacsinált bizonyítékokra alapozta a vádat az ügyészség, a bíróság jogszerűtlenül járt el, többszörösen nem tartotta be az eljárási elveket, procedúrákat.

„Az elmúlt 526 napban karaktergyilkosság történt. Jogállam az, ahol minden bizonyíték nélkül elítélhetnek egy embert? Jogállam az, ahol a nyilvános ítélethirdetést fél órával a betervezett időpont előtt, zárt ajtók mögött tartják meg? Mitől félhet az igazságszolgáltatás?” – tette fel a kérdést.

Arra utalt, hogy

csütörtökön, az ítélethirdetés belejelentett időpontjára több tucat kolozsvári értelmiségi kísérte el a táblabíróságra Horváth Annát, de a bíró a volt alpolgármester támogatóit látva pénteken fél kilencre halasztotta az ítélethirdetést, majd azt fél órával korábban, a még üres tárgyalóteremben megtartotta.

Kelemen Hunor kijelentette:

függetlenül attól, hogy mit gondol az ügyész, a bíró, Horváth Anna továbbra is a magyar közösség vezetője. „Szavára ezután is odafigyelünk mi, kollégái és a kolozsvári magyar emberek. Másokat felülmúló munkabírását és a megkérdőjelezhetetlen tisztességét senki sem veheti el tőle. Bízunk ártatlanságában, bízunk abban, hogy a legfelső bíróság más döntést hoz!”

- fogalmazott az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében Kelemen Hunor.

Horváth Annát pénteken befolyással való üzérkedés és a pénzmosás vádjában is bűnösnek találta a kolozsvári táblabíróság, és két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen fellebbezést lehet benyújtani. Horváth Anna az ítéletet után kijelentette, „a szekusállam potentátjai” döntötték el, hogy Kolozsvár magyar alpolgármestere nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és akaratukat a bíróságon is végigvitték.

A kommunista diktatúra politikai rendőrsége említésével arra utalt, hogy

a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében azt követően indított nyomozást ellene, hogy előtte nemzetbiztonsági okokból több hónapon át megfigyelte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene.

A bíróságra 2016 decemberében benyújtott vádirat szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a 2016. júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy üzletembertől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

Az alpolgármester az ellene 2016 októberében elrendelt kényszerintézkedés miatt nem tudta ellátni alpolgármesteri teendőit, ezért 2017 márciusában lemondott tisztségéről. Azóta az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként dolgozik.

Borítókép: Amikor még Horváth Anna alpolgármesterként töltötte be hivatalát. Balról jobbra: Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Emil Boc polgármester, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a kolozsvári Farkas utcai református templomban tartott hálaadó istentisztelet előtt 2015. augusztus 16-án.

MTI Fotó: Bíró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!