hírhedt kapitány

2020.03.28. 15:37

Letöltötte börtönbüntetését az egykori szerb félkatonai alakulatok egyik parancsnoka

A horvátországi háború idején elkövetett háborús bűncselekményekért jogerősen 13 és fél évre ítélt Dragan Vasiljkovicot szabadlábra helyezték.

Szabadlábra helyezték szombaton Dragan Vasiljkovicot, az egykori szerb félkatonai alakulatok egyik parancsnokát, miután letöltötte horvátországi börtönbüntetését – közölte az N1 horvát hírcsatorna.

A horvátországi háború idején elkövetett háborús bűncselekményekért jogerősen 13 és fél évre ítélt Vasiljkovicot szombaton reggel horvát rendőrök kísérték el a horvát-szerb határra. A volt parancsnok 20 évig nem léphet be az Európai Gazdasági Térségbe.

Dragan Vasiljkovic – aki Dragan kapitány néven vált hírhedtté a délszláv háborúk idején – a szerb félkatonai alakulatok parancsnokaként az 1991-95-ös horvátországi háború elején horvát katonák, rendőrök és polgári személyek, valamint külföldi újságírók kiűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában és Kninben.

A 65 éves, belgrádi születésű Vasiljkovic ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, korábban Ausztráliában élt, és ott a Daniel Snedden nevet használta. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009 és 2010 között egyszer szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ausztrál kormány 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak Dragan kapitányt, aki rendőri felügyelet mellett 2015 nyarán érkezett meg az országba. Vasiljkovic pere 2016-ban kezdődött meg, és 2017-ben ítélték el jogerősen. A börtönbüntetésébe beleszámított az a kilenc év is, amelyet Ausztráliában őrizetben töltött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!