nagyszabású művelet

2020.05.13. 17:00

Litvániában őrizetbe vettek több ügyészt is egy korrupciós ügyben

A gyanúsítottak a főügyészség álláspontja szerint összejátszottak, hogy jogellenesen befolyásoljanak különböző peres ügyeket harmadik személyek érdekében.

Őrizetbe vettek Litvániában tizenegy gyanúsítottat, köztük három államügyészt, egy büntetés-végrehajtási tisztségviselőt és egy ügyvédet is egy kiterjedt korrupciós ügyben – közölte Evaldas Pasilis főállamügyész a litván sajtónak nyilatkozva vilniusi sajtótájékoztatóján szerdán.

Pasilis szerint előzetes vizsgálatot indítottak befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, valamint vesztegetés gyanúja miatt.

Zydrunas Bartkus, a litván korrupcióellenes hivatal (STT) vezetője az üggyel összefüggésben a sajtónak egy nagyszabású, házkutatásokkal kísért műveletről számolt be, amelyben nagyjából ötven nyomozó működött közre. Mint mondta, jelenleg legalább 30 bűncselekményt vizsgálnak.

A gyanúsítottak a főügyészség álláspontja szerint összejátszottak, hogy jogellenesen befolyásoljanak különböző peres ügyeket harmadik személyek érdekében. A vádhatóság arról is tájékoztatott, hogy a szóban forgó esetek között pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos kiemelt ügyek is vannak. Ezek közé tartozik az Ukio Bankas volt litván magánbanknál sikkasztás gyanúja miatt indított eljárás. A pénzintézetet 2013-ban bezáratta a balti állam pénzügyi felügyelete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!