Amerikai tüntetések

2020.06.12. 11:50

Louisville-ben betiltják az értesítés nélküli házkutatást

A Kentucky állambeli Louisville városában a helyi önkormányzat egyhangúlag megszavazta csütörtökön az értesítés nélküli házkutatások betiltását.

A louisville-i rendeletet Breonna törvényének nevezték el, mivel a 26 éves afroamerikai Breonna Taylor rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála után vették napirendre az ilyen típusú intézkedések betiltását. Jessica Green, az önkormányzat egyik tagja elmondta, hogy a városi rendőrség Louisville-ben évente 20-25 ilyen akciót hajt végre, tipikusan kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

A fegyvertelen Breonna Taylort március 13-án a rendőrök nyolc lövéssel terítették le a saját lakásában. A rendőrök éjjel, házkutatási parancs birtokában, de előzetes értesítés nélkül törtek rá az ápolónak tanuló fiatal nőre, akinek párja, a szintén afroamerikai Kenneth Walker a rendőri jelentés szerint fegyvert rántott és lőni kezdett. Walkernak volt fegyvertartási engedélye.

A rendőrök akik kábítószert és fegyvereket kerestek azonnal fegyverrel válaszoltak és nyolc lövést eresztettek Taylorba. A tűzharcban az egyik rendőrt is meglőtték, súlyosan megsebesült, ám a rendőrök nem viseltek testkamerát, amelynek segítségével teljes egészében rekonstruálni lehetett volna a történteket. Kenneth Walkert letartóztatták, és hatósági személy elleni gyilkossági kísérletért vádat emeltek ellene. Szabadlábon védekezhet.

Taylor családja feljelentést tett az intézkedő rendőrök ellen, és kártérítést kért. Andy Beshear, Kentucky demokrata párti kormányzója zavarba ejtőnek nevezte Breonna Taylor halálának körülményeit és vizsgálatot ígért. Bár május végén a városi rendőrség vezetője elrendelte, hogy minden rendőrnek kötelező testkamerát viselnie, a vizsgálat még mindig folyamatban van. Közben Louisville város tanácsa lépett.

A városi tanács 26:0 arányban szavazta meg az értesítés nélküli házkutatás gyakorlatának betiltását. Greg Fischer, a város polgármestere a Twitteren közölte: amint az asztalán van a döntés, a rendelkezést azonnal aláírja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!