fegyveres támadás

2020.02.20. 06:15

Lövöldözés történt Frankfurt mellett

Két támadás volt egy-egy vízipipabárnál.

Police and Forensic police investigate the scene of a shooting in Hanau, western Germany, on February 20, 2020. - At least eight people were killed in two shootings late on February 19 near the German city of Frankfurt, with an unknown number of attackers still at large, police said. The shootings targeted shisha bars in Hanau, about 20 kilometres (12 miles) from Frankfurt, according to local media, and police launched a huge manhunt in the town of around 90,000 people. (Photo by Yann Schreiber / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yann Schreiber

Lelőttek több embert a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen szerda este – közölte a német rendőrség. Kezdetben a német rendőrség sem tudta biztosan, hogy egy vagy több ember lövöldözött-e a város két vizipipabárjában, csak annyit tudtak, hogy a fegyveres vagy fegyeresek egy sötét színű autóval menekültek el a helyszínről. Mostanra kiderült,

a lövöldöző egyedül volt.

A három helyszínt – a két bárt és a feltételezett elkövető édesapjának lakását – érintő bűncselekmény-sorozat következtében így

a feltételezett elkövetővel együtt 11 ember vesztette életét.

A rendőrség nagy létszámban, alaposan felfegyverkezve vonult ki a helyszínekre, és körbezárta azokat. A levegőben rendőrségi helikopter körözött.

A Hessischer Rundfunk rádióadó szerint

a két támadás egy-egy vízipipabárnál történt.

Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk 8-9 lövésről számoltak be.

A másik helyszín Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

A kesselstadti vízipipabárra egy támadó rontott be, és válogatás nélkül lőni kezdett a bent lévőkre – a Bild információi szerint.

A bár tulajdonosának fia úgy nyilatkozott a dpa hírügynökségnek, hogy

az áldozatok közül ketten a vendéglátóhely alkalmazottai voltak,

de mind az öt embert, aki meghalt, évek óta ismerte. Sem ő, sem az apja nem tartózkodott a bárban a támadáskor. A Hessenschau szerint az első helyszínen három ember, a másodiknál öt ember halt meg. Utóbbiak mind fiatalok: négy férfi és egy nő. Az áldozatok kurdok a Bild című lap információi szerint.

Hanau mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található város.

Rendőrök a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén
Fotó: Armando Babani / MTI/EPA

Az Origo úgy tudja, a német rendőrség egész éjszaka kereste a tettest.

A Hessenschau.de és a Bild is azt írja friss tudósításában, hogy a rendőrök megtalálták az elkövetőt a lakásán. Mire a nyomozók kiértek, a férfi már halott volt, és egy másik holtteset is találtak a szobában.

A férfit az autója alapján azonosították. A rendőrök átvizsgálják a kocsiját, amelyben eddig lőszereket és magazinokat találtak. A lakásban volt a férfi apja is, őt kihallgatják.

A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint

a feltételezett elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt a lőfegyverhasználatban.

Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket.

A Bild azt írja, bár a rendőrök éjszaka elfogtak egy férfit, azóta kiderült, hogy nincs köze a lövöldözéshez. Később a rendőrök arról kaptak riasztást, hogy a Lamboy körzetben is lövöldözés történt, de ez végül vaklármának bizonyult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!