Fehérorosz válság

2021.06.08. 19:56

Lukasenka aláírta a tüntetőket több év börtönnel fenyegető törvényt

Aláírta kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a tüntetőket több év börtönbüntetéssel fenyegető törvényt. Eközben nyugati diplomaták találkoztak Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel, egyben felszólították a fehérorosz hatóságokat: hagyjanak fel a tüntetők, a független média és a civil társadalom elleni fellépéseikkel.

A törvény értelmében akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akiket egy év alatt kétszer is elítéltek nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt, ha ismét megsértik a büntetőtörvénykönyvnek a tömegrendezvények megszervezésére és megtartására vonatkozó rendelkezéseit.

Fehéroroszországban korábban pénz- vagy kisebb, legfeljebb két hétig tartó börtönbüntetéssel sújtották azokat, akik nem engedélyezett tiltakozásokon vettek részt.

Az új törvény ezenkívül 3-5 év börtönbüntetést irányoz elő a „közrend súlyos megsértése” esetén. A hatóságok széles körben emeltek ennek címén tüntetők ellen.

A jogszabály ezenkívül lehetővé teszi akár két év börtönbüntetés kiszabását arra, aki „tiltott információt” tesz közzé a világhálón, ennek számít egyebek között a kormány elmozdítására való felhívás is.

Fehéroroszországban az elnök a múlt hónapban hagyta jóvá azt a törvényt, amely megtiltja a médiumoknak, hogy élőben számoljanak be a nem engedélyezett tüntetésekről, valamint lehetővé teszi a tájékoztatási minisztérium számára médiaszervezetek bezárását bírósági végzés nélkül is.

A fehérorosz hatóságok könyörtelenül felléptek többek között újságírókkal szemben is, számos nagyobb hírportál oldalát blokkolták, illetve ellenzéki Telegram-csatornákat helyeztek törvényen kívül azáltal, hogy szélsőségesnek minősítették őket.

Mindeközben kedden uniós, amerikai, brit, svájci és japán diplomaták találkoztak Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel, akinek – mint a találkozó után kiadott közleményükben fogalmaztak – nyomatékosan felhívták a figyelmét arra, hogy „a fehérorosz válság fokozódik, hogy egyre nagyobb mértékben üldözik az ellenzéket, a médiát, a civil társadalmat, valamint általában a társadalmat, benne a fehéroroszországi lengyel kisebbséggel”. A diplomaták felszólították a fehérorosz hatóságokat: hagyjanak fel a tüntetők, a független média és a civil társadalom üldözésével, engedjék szabadon a politikai foglyokat, vizsgálják ki a jogsértéseket, valamint indítsanak el egy olyan, minden felet magában foglaló politikai folyamatot, amely végül szabad és tisztességes választásokat eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!