zarándokokat is fogadnak

2018.09.06. 12:19

Magyar támogatással bővült a mostari ferences diákszálló

Bosznia-Hercegovina-szerte a ferenceseknek óriási szerepük van a béketeremtésben és a kollégium is ezt a célt szolgálja.

Egy épületszinttel bővült a Bosznia-Hercegovinai DOMPES (Domus Panis Et Spiritus) Szent Ferenc Párbeszédközpont és Diákszálló Mostarban a magyar kormány támogatásának köszönhetően – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára.

Az építkezés üzenete az, hogy a segítség nem ismer nemzetiségi vagy felekezeti különbözőségeket – tette hozzá.

A ferencesek ezt a békét akarják megőrizni, és a magyar kormány ebben akar nekik segíteni, hiszen Magyarországnak sem mindegy, hogy Közép-Európában és a közvetlen közelünkben lévő balkáni területeken milyen életviszonyok vannak, és az itt élő nemzetek békében élnek-e, vagy a délszláv háborúhoz hasonlóan ismét konfliktusba keverednek egymással – mondta Soltész Miklós.

Bosznia-Hercegovina-szerte a ferenceseknek óriási szerepük van a béketeremtésben – mutatott rá Soltész Miklós. Az ország múltjának ismeretében tudható, hogy milyen vékony jégen járnak a szerzetesek, hiszen nagyon nehéz megtartani a békét az országban élő három fő nemzetiség, a bosnyák, a horvát és a szerb között. A béke megőrzése volt a cél akkor is, amikor kollégiumot alapítottak Mostarban – tette hozzá.

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy Mostarban két egyetem van, a ferences rendi szerzetesek pedig felajánlották, hogy a szegény családokból származó fiatalok – legyenek muszlim bosnyákok, ortodox szerbek vagy katolikus horvátok – nagyon olcsón kaphatnak szállást a kollégiumban.

A kollégium újonnan átadott emeletén a magyar zászló színeit viselő köszönőtáblát állítottak, amelyet az ott tanuló leendő értelmiségiek folyamatosan látnak majd, és tisztában lesznek a magyar állam segítőkészségével, ezt a tapasztalatot pedig a későbbiekben tovább tudják adni – mondta az államtitkár.

A kollégiumban egy megállapodásnak köszönhetően az alig 30 kilométerre fekvő Medjugorjéba tartó zarándokok is meg tudnak szállni. Már a szerda esti átadó ünnepségen is részt vett ötszáz magyar zarándok, aki Medjugorjéba tartott.

A kollégium építését az utóbbi három évben három ütemben összesen 29 millió forinttal támogatta a magyar kormány – tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, két évvel ezelőtt a támogatásból a konyhát és az étkezőt építették meg. A ferencesek ennek a támogatásnak köszönhetően tudták felállítani népkonyhájukat, amellyel a rászorulókat segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!