Illegális bevándorlás

2018.07.24. 13:30

Magyarország hivatalosan is kilépett a migrációs csomag elfogadási folyamatából

Az ENSZ szerint ösztönözni kell a migrációt, Magyarország szerint viszont meg kell állítani.

Mórahalom, 2016. február 22. Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én. A hétvégén 501 határsértõt fogtak el a rendõrök. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán

Magyarország hivatalosan is bejelentette az ENSZ felé kilépését a globális migrációs csomag elfogadási folyamatából – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető újságíróknak kifejtette: bebizonyosodott, hogy

a migrációt illetően feloldhatatlan az ellentét Magyarország álláspontja és az ENSZ megközelítése között.

Magyarország továbbra is fenntartja a migrációs politikáját, azon „semmilyen globális csomag nem változtat”, enne érdekében tették meg a hivatalos lépéseket – magyarázta.

Szijjártó Péter kifejtette: alapvető hozzáállásbeli különbség van a világszervezet és Magyarország között, „máshonnan nézzük a migrációs folyamatokat, így másként is látjuk azokat”. Míg az ENSZ szerint a migráció kivédhetetlen, jó és támogatandó jelenség, Magyarország rossz, Európára és Magyarországra veszélyt hozó folyamatnak tekinti – mutatott rá. Hozzátette: ezért a következtetésük is más,

az ENSZ szerint ösztönözni kell a migrációt, Magyarország szerint viszont meg kell állítani.

Úgy vélte, a globális migrációs csomag megfogalmaz „szép célokat”, például a fellépést az embercsempészek ellen. A hatása szerinte ugyanakkor ellentétes a néhány pozitív céllal is, hiszen egy migrációt inspiráló dokumentum csak az embercsempészeknek jó, akik így még több emberrel hitethetik el, hogy induljanak el, úgyis befogadják őket, mert már globális iránymutatás is van erre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
MTI Fotó: Kovács Tamás

A külügyminiszter megjegyezte: Magyarország álláspontja szerint természetellenes a kontinensek lakosságát kicserélni, ezért inkább a migráció megállítására kellene összpontosítania a globális összefogásnak.

Mint mondta,

olyan kötelezettségeket ír elő a migrációs csomag, amelyeket Magyarország nem fog teljesíteni.

Ilyen például, hogy indulás előtt és érkezés után képzéseket szervezzenek a migránsoknak, kedvezményeket adjanak nekik, hogy olcsóbban tudják hazautalni a fizetésüket, lehetőségeket biztosítsanak a nem kormányzati szervezeteknek (NGO), hogy segítsék a migránsok panasztételi lehetőségeit, növeljék a befogadási kapacitásokat, továbbá a határátlépésre ne biztonsági, hanem emberi jogi kérdésként tekintsenek – sorolta.

Hangsúlyozta:

Magyarország ezekkel „pont ellentétes intézkedéseket” hozott a magyar emberek biztonsága érdekében.

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy mivel az Egyesült Államok már kezdettől nem vett részt a globális migrációs csomag tárgyalási fordulóin, és több ország is a csomaggal kapcsolatos elégedetlenségét fejezte ki a tárgyalássorozat végén, nem kell negatív következményekkel számolni a magyar bejelentés nyomán.

Borítókép: Migránsok a vajdasági oldalon a magyar-szerb határon felállított ideiglenes határzárnál, Mórahalom térségében 2016. február 22-én.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!