Ország-világ

2021.06.29. 18:15

Magyarország szerdán átveszi a V4 soros elnökségét a katowicei csúcstalálkozón

Szerdán a sziléziai Katowicében tárgyalnak a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökei, a csúcsértekezleten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök átadja a csoport soros elnökségét Orbán Viktor miniszterelnöknek – közölte a lengyel kormányszóvivő.

A találkozón a magyar és a lengyel miniszerelnök mellett részt vesz a cseh és a szlovák kormányfő, Andrej Babis és Eduard Heger is.

A katowicei Nemzetközi Kongresszusi Központban tartandó csúcsértekezleten

értékelik a tavaly júliusban megkezdődött, szerdán véget érő lengyel soros elnökséget

- áll a lengyel miniszterelnöki hivatal honlapján olvasható, Piotr Müller kormányszóvivő által jegyzett közleményben.

Napirenden szerepelnek az Európai Uniót foglalkoztató aktuális kérdések, ezen belül a klímapolitika, a tervezett migrációügyi és menedékjogi reform, a schengeni övezet reformja, a koronavírus-járvány kezelésének összehangolása, valamint az Európa jövőjéről szóló vita.

Müller a közleményben aláhúzta: a lengyel elnökség szervezésében kihívást jelentettek a járványügyi korlátozások, ezért Varsó nemcsak a járvány kitörése előtti együttműködés megújítására, hanem új minőségi szintre emelésére is törekedett az elmúlt évben.

A fontos kezdeményezések közül kiemelte a szóvivő a Covid-19 kezelését összehangoló, információ- és tapasztalatcserét elősegítő virtuális V4-központot, amely létrehozásáról a térségbeli miniszterelnökök tavaly szeptemberben állapodtak meg a kelet-lengyelországi Lublin városában megtartott találkozójukon.

A lengyel elnökség központi elemének a szóvivő a februári krakkói miniszterelnöki csúcstalálkozót nevezte, amelynek fő témája a digitális, kulturális és tudományos együttműködés volt, és amelyen a négy miniszterelnök közös nyilatkozatot írt alá a csoport megalapítása idei 30. évfordulójáról.

A dokumentumban azt is rögzítették, hogy 2022-ig huszonöt százalékkal, évi 10 millió euróra emelik a Nemzetközi Visegrádi Alapot – idézte fel Müller.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!