látogatás

2017.08.28. 23:21

Magyarországon járt az orosz elnök

Bár Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin mai találkozóján új döntések nem születtek, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását áttekintették: úgy látják, hogy a korábbi közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

Nem lehet kérdés egy ilyen nyár után, hogy Budapest a világ egyik sportfővárosa – jelentette ki a cselgáncs-világbajnokságra és a vizes vb-re utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a vb kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az sem lehet kérdés – fűzte hozzá a miniszter -, hogy egy ország miniszterelnöke fogadja a nagy nemzetközi sporteseményekre Budapestre látogató vezetőket. Így van ez Vlagyimir Putyinnal, így lesz kedden a mongol elnökkel, valamint a nemzetközi dzsúdószövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével – fűzte hozzá. Jelezte: Vlagyimir Putyin meghívta a magyar miniszterelnököt a jövő évi, oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, a kormányfő elfogadta a meghívást.

Új döntéseket nem hoztak

Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át. Úgy látják, hogy „a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni”, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

Kiemelte: hosszú évek visszaesését követően – amely az európai uniós szankciókból és egyéb világgazdasági hatásokból adódott – idén újra elkezdett jelentősen növekedni a két ország közötti kereskedelmi forgalom, május végéig 34 százalékkal.

Januárban kezdődhet a paksi bővítés

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson, a Paks II atomerőmű építését „nem állíthatja meg most már semmi”.

A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!