más irány

2017.09.04. 20:00

A máltai Moas szervezet befejezi a mentési műveleteket

Felhagy a migránsok kimenekítését célzó műveletivel a máltai Moas civil szervezet a Földközi-tengeren, helyette a Mianmarból menekülő muszlim rohingja kisebbség támogatására összpontosít.

Habár a civil szervezetet „aggasztja a líbiai helyzet, és az Európai Uniónak az Észak-Afrikából Európába érkező migrációs hullám megállítására tett lépései”, a Moas „nem akar egy olyan mechanizmus részévé válni, amely nem látja szívesen a tengerből kimenekített és segítségre szoruló embereket, és nem biztosít számukra biztonságos kikötőket” – áll a szervezet jelentésében.

„Egyszerűen képtelenek vagyunk embereket kimenteni, és utána arra kényszeríteni őket, hogy térjenek vissza Líbiába” – közölte Regina Catrambone, a Moas társalapítója.

A Moas 2014 óta több mint 40 ezer embert mentett ki a Földközi-tengerből.

A civil szervezet hétfői beszámolója szerint földközi-tengeri tevékenysége befejeztével a Mianmarból menekülő muszlim rohingja kisebbségen szándékozik segíteni, amelynek csaknem 90 ezer tagja menekült már el a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban augusztus vége óta tomboló erőszak elől.

Az erőszak azután szabadult el, hogy több mint két hete rohingja muzulmán szélsőségesek összehangolt támadásokat követtek el mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen Arakánban, a rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, a mianmari hadsereg pedig „tisztogatási műveletbe” kezdett.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket, nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!