személyes megbeszélés

2019.03.09. 21:59

Manfred Weber találkozót kezdeményez Orbán Viktorral

Hozzátette, hogy a vonatkozó állításokkal ellentétben nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó.

Budapesti találkozót kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban, a bajor politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapot tájékoztatta tervéről.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egyelőre nem kívánt részleteket közölni a tervezett megbeszélésről.

A Welt am Sonntag és a Die Welt című lap közös, welt.de című hírportálján szombaton közölt beszámoló szerint Manfred Weber elmondta: „a következő napokban ismét törekedni fogok a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”.

Hozzátette, hogy a vonatkozó állításokkal ellentétben „nem egy Kelet és Nyugat közötti konfliktusról van szó vagy a migrációs politikáról, hanem arról, hogy milyen értékek határozzák meg az EPP-t és az EU-t”.

Weber egy, a Bild című német lapban még kedden ismertetett interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja „a Soros György által támogatott” Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény „ismét ki tud adni amerikai diplomákat” a magyar fővárosban.

A Die Welt szombati beszámolója szerint Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, és ebben a nem nyilvános dokumentumban másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban.

A CEU-val kapcsolatban „egyáltalán nincs szó” amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről – írta a német napilap.

Értesülése szerint az EPP elnökének írt levélben bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktorról, hogy elismerje, ártott az EPP-nek.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!