a jobboldal új választást sürget

2019.08.22. 22:10

Keddig adott haladékot a pártoknak az olasz államfő

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak. Új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki.

A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormányválságot „egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül” meg kell oldani.

Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, hogy több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására. Hangsúlyozta, hogy

pártmegállapodás nélkül új választásokat ír ki.

Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés.

Salvini „a nép kezébe” adná a döntést

Az olaszok akaratát kifejező új választásokat szorgalmazott „túlélési” kormányok alakítása helyett Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője az államfővel tartott megbeszélést követő sajtónyilatkozatában csütörtökön.

Matteo Salvini elmondta, azt hangoztatta Sergio Mattarella államfőnek, hogy a jelenlegi kormányválságban az „olasz nép akaratát” tartja az egyetlen járható útnak, vagyis egy olyan kormányt, amely választások nyomán jön létre. Megjegyezte, hogy azok, akik választások nélküli kormányt akarnak, éppen a „néptől félnek”.

Kijelentette, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányalakítási tervei a „régi” politikát hoznák vissza Olaszországba, figyelmen kívül hagyva az utóbbi egy év olasz helyhatósági és európai parlamenti választási eredményeit, amelyeket a Liga nyert meg.

„Ez az ellenem létrehozandó kormány eltörölné mindazt, amit eddig tettünk, és megnyitná a kikötőket” – fogalmazott Salvini. Nem zárta ki viszont annak a lehetőségét, hogy Öt Csillag Mozgalommal egy teljesen új csapattal és új programmal folytassák a kormányzást.

A jobboldal új választás, akar, a baloldal nem

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szintén előrehozott választásokat szorgalmazott, míg a balközép Demokrata Párt (PD) is szigorú feltételekhez kötötte az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) esetleges közös kormány felállítását csütörtökön.

Sergio Mattarella olasz államfő elsőként a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek delegációját fogadta. A FdI elnöke a sajtónak nyilatkozva leszögezte, hogy a párt választásokat akar, mivel a jelenlegi politikai válságban ez az egyetlen megoldás, amely „tiszteletben tartja az olaszok akaratát”. Giorgia Meloni hozzátette, hogy a FdI és a Liga együtt képesek választást nyerni. Előrehozott választásokat szorgalmazott a Hajrá Olaszország küldöttségét vezető Silvio Berlusconi is: „vagy a jobbközép alakít kormánytöbbséget, vagy új választásokat kell tartani” – jelentette ki.

Ez azt mutatja, hogy a FdI és a FI is a Matteo Salvini vezette Liga mellett foglalt állást, ismét egységbe forrasztva a jobboldali és jobbközép erőket.

A balközép Demokrata Párt delegációját vezető Nicola Zingaretti az államfőnek megerősítette a párt „hajlandóságát egy új kormánytöbbség lehetőségének felmérésére”. Megerősítette, hogy a PD megkezdte a háttéregyeztetést az Öt Csillag Mozgalommal egy közös kormány létrehozására. Zingaretti feltételként hangsúlyozta, hogy az esetleges új római kormánynak szakítania kell azzal a politikai programmal, amelyet az M5S eddig a Ligával folytatott. A PD-főtitkár hangoztatta, hogy a párt nem akar mindenáron kormányra kerülni.

A balközép párt szerdán teljes körű mandátummal ruházta fel Nicola Zingarettit az M5S-szel való kormányalakítási tárgyalásokra. Zingaretti öt feltételt szabott (fordulatot sürgetve Róma európai politikájában, a migrációs, valamint a gazdasági és szociális politikában, és fejlődést és beruházásokat szorgalmazott), később pedig a PD politikusai további feltételeket is megfogalmaztak, mint például az M5S-Liga kormány két migrációs törvényének eltörlése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!