alternatíva

2021.10.16. 11:48

Megalakult az EuCET vezető testülete

A CÖF által kezdeményezett európai civil együttműködés célja a nemzeti-szuverenista politika képviselése az Európai Unióban.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által kezdeményezett európai civil együttműködés célja a nemzeti-szuverenista politika képviselése az Európai Unióban. Az erről szóló konferencián ismertették a szervezet céljait, miszerint az Európai Uniónak vissza kell térnie az eredeti hivatásához, továbbá az EuCET alternatívát kínál a brüsszeli elit politikájával szemben – írja a Magyar Nemzet.

„Az Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács (EucCET) a nemzeti, szuverenista politikát képviselő európai civil szervezetek megállapodási egyesülete, amely a brüsszeli elit politikájának egy alternatíváját kínálna”

– mondta Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) elnöke a kezdeményezésére 2019-ben létrejött szervezet vezető testületének, azaz grémiumának megalakulásáról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

„Szinte minden ideológiai és identitásbeli kérdésben egyetértünk, amelyekben meg nem, azt kulturáltan megvitatjuk és a kompromisszum keretén belül találunk rá megoldást” – mutatott rá az elnök.

A beszélgetésen ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője fontosnak nevezte Magyarország és a magyarok számára is, hogy az európai képviselők jelenlétükkel megtisztelték őket, továbbá értékes, előremutató javaslataikkal hozzájárultak az európai együttműködéshez. „Ezek a javaslatok, a szuverenista, de gaulle-i gondolatok minimális publicitást kapnak, most viszont Európa-szerte sokan érdeklődtek a tegnapi konferencia iránt” – közölte a szóvivő. Arról is beszélt, hogy a kimutatások szerint a de gaulle-i gondolatok a legnépszerűbbek Európában, miközben a brüsszeli bürokrácia képviselői ezt elvetik.

„Nemcsak papíron, statisztikailag létezik a nemzeti szuverenista érdekképviselet, hanem gyakorlatban is. Ez számunkra egy óriási elégtétel”

– fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint amikor az EuCET európai képviseltségéről beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk az oroszokról, fehéroroszokról, ukránokról sem, hiszen Európa az Uralig tart.

„Európa nemcsak az unió, hanem európai állampolgárok otthona, így nagy örömünkre szolgál, hogy az uniós csatlakozás küszöbén álló és az EU-t már elhagyó országok is egyaránt képviseltetik magukat” – jegyezte meg az elnök, majd beszéde végén Ifj. Lomnici Zoltánt javasolta a grémium főtitkári pozíciójára.

Az EuCET albán, brit, finn, francia, olasz, lengyel, magyar és az erdélyi magyar képviselői egyetértettek abban, hogy a nemzeti szuverenista politika mellett az emberi jogok biztosítása, a szövetséges országokkal szembeni társadalmi szolidaritás, a család tradíciójának ápolása is kiemelten fontos és ezek az értékek a szervezet alapidentitását képezik. Leszögezték: az unió alapító atyáinak eredeti céljait kívánják továbbvinni.

„Mondhatjuk, hogy mi vagyunk az igazi európaiak, nem az unió” – hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen.

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ)elnöke által vezetett erdélyi magyar delegáció kiemelten fontosnak tartotta, hogy a határon túli magyarság helyzetének és nemzetiségének megőrzése érdekében az adott ország, például Szlovákia vagy Románia képviselőivel is felvegyék a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!