diplomácia

2018.09.28. 23:04

Megállapodott a hegyi-karabahi fegyverszünet betartásáról az örmény és az azeri vezető

A Független Államok Közössége (FÁK) tagországainak dusanbei csúcstalálkozója alkalmával tartott informális tanácskozásukon egyeztek meg ebben.

„Az azeri elnökkel tartott nem hivatalos találkozónk alkalmával megállapodtunk abban, hogy utasítjuk védelmi minisztereinket, tegyenek határozott lépéseket a határ menti feszültségek csökkentésére, s a határincidensek elkerülésére. Lényegében megállapodtunk, hogy elejét vesszük az incidenseknek a két állam határán futó frontvonalon Karabahban” – írta Pasinján Facebook-oldalán.

Az örmény kormányfő hangsúlyozta, még a tádzsikisztáni fővárosból kiadta az ennek megfelelő utasításokat az örmény fegyveres erőknek.

„Örömmel jelenthetem be, hogy a múlt éjszaka volt a legnyugodalmasabb a határon mióta miniszterelnök lettem” – emelte ki Pasinján.

Mint mondta, Ilham Aliyevvel megállapodtak a hegyi-karabahi konfliktus békés rendezése érdekében indított tárgyalások folytatásában is.

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán és Örményország közötti „befagyott konfliktus” a szovjet időkre, 1988-ra nyúlik vissza, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah parlamentje megszavazta az egyesülést Örményországgal, és ennek elismeréséért a szovjet központi kormányzathoz fordultak. A konfliktus következtében 1992-re háború robbant ki a két szomszéd között. A harcok eredményeképpen az örmény erők megszerezték az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, de további azeri területekre – Azerbajdzsán területének mintegy ötödére – tették rá a kezüket, hogy megteremtsék a karabahi enklávé földrajzi összeköttetését Örményországgal. A fegyveres konfliktus mintegy 30 ezer ember életét követelte. Az etnikai tisztogatások miatt 230 ezer örmény és 800 ezer azeri kényszerült elhagyni otthonát. A háború 1994. május 16-án Moszkvában kötött fegyverszünettel zárult le, a két állam azóta sem kötött békét egymással.

A karabahi parlament 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!