kevesen járnak szűrésre

2017.11.30. 12:30

Megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma hazánkban

Az elmúlt évtizedben megkétszereződött az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma Magyarországon, és ez az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint aggodalomra ad okot, még akkor is, ha hazánkban a bejelentett új HIV-fertőzések száma az uniós átlag alatt van.

Tavaly 7,1 milliárd forintjába került az AIDS/HIV-betegek ellátása a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), egy évvel korábban 6,1 milliárd forintot költött rájuk a NEAK.

Egy év alatt közel egymillió forinttal nőtt az AIDS/HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelésének a társadalombiztosítási támogatása.

Míg 2015-ben 3,6 millió forintot költött erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, addig 2016-ban 4,49 millió forintot – válaszolta a Világgazdaságnak a NEAK. Egy beteg ellátására tavaly 3,4 millió forintot, 2015-ben pedig 3,2 millió forintot számolt el a NEAK. A fekvőbeteg-ellátásban részesülő HIV-betegek a NEAK-nak tavaly 302 millió forintjába kerültek.

Magyarországon nem robbant a HIV-fertőzöttek száma.

Az elmúlt évtizedben megkétszereződött az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma Magyarországon, és ez az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint aggodalomra ad okot, még akkor is, ha hazánkban a bejelentett új HIV-fertőzések száma az uniós átlag alatt van. Statisztikai adatok szerint 2005-ben százezer emberből egy volt HIV-beteg Magyarországon, 2015-ben százezer lakosra már 2,7 megbetegedés jutott.

Magyarországon az első háromnegyed évben 156 új HIV-fertőzött beteget regisztráltak, 1985 óta 3500 beteg került be a hazai ellátórendszerbe. Az új eseteket főként a 20–49 év közötti felnőttek körében észlelték, a fertőzés elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjedt, ami fokozottabb erőfeszítéseket követel a megelőző intézkedések ösztönzése terén.Idén szeptemberig 38 betegről derült ki, hogy AIDS-es, 1986 óta összesen 930 AIDS-beteget kezeltek hazánkban.

Az erős mortalitást jelzi, hogy míg 2015-ben 43 AIDS-beteg volt Magyarországon és 2016-ra tízzel nőtt a számuk, tavaly tízen haltak meg AIDS miatt, idén szeptemberig pedig hat ember halála köthető az AIDS-hez.

Magyarországon körülbelül kétezer fertőzött, diagnosztizált HIV-pozitív ember él, közülük 1800 felett van azok száma, akik terápiát kapnak.Hazánkban HIV-szűrésre kevesebben járnak, mint a nemzetközileg kitűzött cél.

Az egyik legfontosabb eredmény az lenne, hogy a HIV-pozitív emberek 90 százalékát feltárják, így bekerüljenek az ellátórendszerbe, és ne adják tovább a fertőzést másoknak. Komoly problémát jelent, hogy szakemberek becslése szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről.

Ennek ellenére Magyarország kedvező helyen áll a HIV és az AIDS elleni küzdelemben: míg a világ és a régió számos országában növekszik a HIV-fertőzöttek száma, addig hazánkban sikerült elkerülni az úgynevezett HIV-robbanást.

Az adatok szerint Ukrajnában már 220 ezer HIV-pozitív él, Oroszországban 850 ezer és 1,5 millió közé teszik a számukat, de Lengyelországban is 30 ezerre becsülik a fertőzöttek számát.

Címkék#AIDS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!