Katasztrófa

2020.10.16. 18:45

Megfékezték az erdőtüzet a Kilimandzsárón

A tanzániai hatóságok szerint péntekre sikerült megfékezni az Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón tomboló erdőtüzet, amely a hegyet is magába foglaló nemzeti park területének öt százalékát perzselte fel.

A tűzvész kezdete óta végzett megfeszített munka eredményeként ellenőrzés alatt tartjuk a tüzet, amely 95,5 négyzetkilométeren pusztította el a növényzetet közölte pénteken délután a Tanzániai Nemzeti Parkok Igazgatósága (TANAPA).

A tűz a hegyet megmászó turisták Whona nevű pihenőhelyén, 3000 méteres magasságban keletkezett vasárnap este egyelőre ismeretlen okból. A növényzeten kívül a lángok martalék lett 12 kunyhó, két nyilvános illemhely és egy napenergia-berendezés, amelyet a hegymászók használnak közölte a hatóság.

A nagy magasság és a domborzati viszonyok miatt a bozóttűz nagy kihívások elé állította az oltásán fáradozó félezer tűzoltót és önkéntest. A lángok ellen egy helikoptert is bevetettek.

A hatóságok szerint a tűz nem okozott fennakadást az 5895 méter magas Kilimandzsáró idegenforgalmában. A világ legmagasabb, önmagában álló hegyét, Tanzánia szimbólumát évente 50 ezer turista mássza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!