bűnügy

2018.04.26. 11:06

Megkezdődött a korrupcióval vádolt záhonyi határrendészek büntetőpere

Megkezdődött 53 korrupcióval vádolt záhonyi határrendész tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön. Az ügyészség szerint a vádlottak 2015-ben a magyar-ukrán határon pénz fogadtak el azért, hogy eltekintsenek a szabálysértések miatti hivatalos eljárásoktól.

A törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a vádlottak Záhonyban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság határrendészeti kirendeltségén, a magyar-ukrán határon voltak határrendészek, illetve főhatárrendészek feladata a zöldhatár, valamint a közúti és vasúti személy- és teherforgalom ellenőrzése volt. A vádbeli időszakban több mint kétmillió embert és mintegy 900 ezer járművet ellenőriztek.

Külföldi állampolgárok gyakran lejárt útlevéllel, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal érkeznek a határra, ami helyszíni bírságot vagy idegenrendészeti eljárást von maga után. A külföldi utasok lejárt okiratok esetén 50 eurót, hosszabb idejű túltartózkodás, valamint úti okmány hiánya esetén pedig 100 és 400 euró közötti összeget fizettek a határrendészeknek a büntetés elkerüléséért – áll a vádiratban.

A közlemény szerint előfordult olyan is, hogy az unió országaiban dolgozó ukrán állampolgárokat szállító kisbuszok össztömege a csomagok miatt meghaladta a KRESZ-ben meghatározott megengedett legnagyobb értéket. Ilyenkor a határon átlépők 20, ha pedig jelentős volt a túllépés mértéke, akkor 50 eurót fizettek az útlevélkezelőnek, hogy elkerüljék a helyszíni bírságot.

A megszerzett pénzt az útlevélkezelői szolgálatot teljesítők általában megosztották egymás között, valamint a más szolgálati feladatot és az ügyeletesi szolgálatot teljesítőkkel is.

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni osztálya 2017 augusztusában előnyért hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat.

A szerdai első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, majd a bíróság megkezdte a vádlottak meghallgatását, amely várhatóan több tárgyalási napon keresztül tart majd – írta csütörtöki közleményében a törvényszék.

A tárgyalás május 9-én folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!