Járvány

2020.06.05. 09:47

Megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők – jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő.

Vámosszabadi, 2020. június 5. Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b2) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (j3) a vámosszabadi határátkelõhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én. Ezen a napon reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelõk a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos enyhítésének nyomán. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Mindez azért lehetséges, mert

mind Szlovákia, mind Magyarország határozott és felelősségteljes intézkedéseket hozott, jó ütemben, megfelelő időpontban

- fogalmazott Semjén Zsolt, emlékeztetve arra: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között született megállapodás a határnyitásokról. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy videó kíséretében is megosztotta közösségi oldalán.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével már a jövő felé tekinthetünk. Örömét fejezte ki amiatt, hogy

helyreáll az utazási szabadság, mondván, így „ismét visszatérhetünk, legalább némiképp, a normális életmódhoz”.

Semjén Zsolt Európában is egyedülállónak nevezte a vírus hatásának, következményeinek kezelését, hozzátéve, a határnyitáshoz a világjárvány lecsengésére volt szükség.

Magyarország nevében köszönetet mondott a szlovák kormányfőnek azért a „bátor és nagyon korrekt gesztusért”, hogy száz magyart meghívott a két nép történelmi sorsközösségének jegyében tartott összejövetelre.

Fotó: Facebook / Semjén Zsolt

Természetes dolog, hogy a különböző népek különbözőképpen értelmezik a történelmüket, a mi feladatunk az, hogy a szlovák-magyar sorsközösség jegyében együtt építsük a jövőnket – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva arról beszélt:

a magyarság és a szlovákság kinyújtotta kezét egymás felé, „ez a kézfogás jellemzi a mi kapcsolatunkat”.

Hangsúlyozta, mindkét állam számára alapvető fontosságú a visegrádi négyek együttműködése, ami „érdekeink érvényesítésének a lehetőségét jelenti az Európai Unióban”.

Ivan Matovic megköszönte a kérdésben mutatott együttműködést, Magyarország felelősségteljes hozzáállását.

Kérdésre válaszolva a szlovák kormányfő elmondta: a pozsonyi várban rendezett, Semjén Zsolt által említett eseményen azt kívánta megmutatni a szlovákiai magyaroknak, „hogy fontosak a számunkra”.

Fontosnak nevezte, hogy a közösség tagjai megértsék, túllépve a múlt terhein „egy alapvető lépést kellene tennünk előre”, majd arra emlékeztetett, a rendezvény mottója úgy szólt, „a múltat nem mi írtuk, de a jövő a miénk”.

Borítókép: Igor Matovic szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a vámosszabadi határátkelőhelyen, a magyar-szlovák határon 2020. június 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!