szigorú tervezet

2021.02.24. 07:35

Megosztott a néppárt, nincs többség a túlzó javaslat mögött

Még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus néppárti EP-képviselők között is szép számban akadnak olyanok, akik túlzónak gondolják az eljárási szabályok módosítására vonatkozó terveket, így azt, hogy egyszerű többséggel lehessen felfüggeszteni vagy kizárni egész nemzeti delegációkat. Hétfőig lehetett módosításokat megfogalmazni a javaslathoz, amely lehetőséggel a Fidesz–KDNP csoportja is élt.

E sorok írásakor is intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciója eljárási szabályzatának beharangozott módosításáról.

Jelenleg a szigorú tervezet egyetlen pontja sem bír az elfogadáshoz szükséges támogatottsággal

– értesült a Magyar Nemzet néppárti forrásokból. A frakció elnöksége és a nemzeti delegációk vezetői pénteken tartanak rendkívüli ülést az ügyben, amit – akár már jövő héten – az eljárási szabályzat reformjáról szóló, tematikus frakcióülés követhet. „Az eddigi formális és informális egyeztetések tapasztalata az, hogy a tervezetnek nincs olyan eleme, amit a frakció legalább kétharmada elfogadhatónak tart” – ismertette a lap forrása, utalva arra, hogy a parlamenti csoport eljárási szabályainak módosítása márpedig kétharmados többséget igényel.

Korábban már megírták: a néppárt az eljárási szabályzat felülvizsgálatára még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot, amely február elején állt elő a túlzó és szigorú, egybehangzó vélemények szerint a Fidesz jogainak csorbítására kialakított szabálytervezettel. Többek között megteremtenék a lehetőséget egész delegációk kizárására és felfüggesztésére, amely döntéshez a szavazásra jogosult EP-képviselők mindössze egyszerű többsége is elegendő lenne. Sem a kizárás, sem pedig – a működési szabályzatban gyakorlatilag vadonatúj részt jelentő – felfüggesztés esetében a szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében.

Megtörhetik a frakció egységét

Az említett munkacsoport tagjai és a frakció vezetése az utóbbi hetekben következetesen tagadták, hogy a magyar kormánypárti delegációra írnának új szabályokat, ám néppárti berkekben is szinte magától értetődő, hogy a szigorú javaslat a Fidesz ellenében fogalmazódott meg.

„Még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus képviselők között is szép számban akadnak olyanok, akik túlzónak gondolják a szabálytervet.

Az egyszerű többséggel történő felfüggesztés és kizárás például könnyűszerrel árthatna a frakció egységének, ehhez gyakorlatilag egy érzelmekkel fűtött vita is elegendő lenne” – vélekedett forrásunk.

Magyar javaslatok a reformhoz

A nemzeti delegációknak egyébként hétfőig volt idejük rá, hogy módosításokat javasoljanak a reformhoz. Információink alapján ezt a magyarok is megtették, eszerint

  • a Fidesz–KDNP nem vinné lejjebb a képviselők kizárásához szükséges küszöböt. (Ezt a néppárt jelenleg kétharmados többséggel teheti meg, és csak egy-egy politikus, nem egész delegációk esetében. Az egyszerű többséggel történő kizárás egyébként a tagpártok saját működési rendjében is példa nélküli – a szerk.)
  • a magyar delegáció nem ért egyet a kollektív bűnösség elvének bevezetésével, egész nemzeti delegációk szankcionálásával sem.
  • a kormánypártok azt is javasolták: amennyiben a felfüggesztésről döntés születik, a képviselőket ne lehessen olyan jogaiktól megfosztani, amelyek maguktól a választópolgároktól, és nem a parlamenti csoporttól származnak. (A terv szerint a delegáció felfüggesztése ugyanis azt a következményt vonná maga után, hogy a tagok többek között nem szólalhatnak fel a néppárt nevében a plenáris üléseken, nem viselhetnek tisztségeket a politikai csoportban, és nem készíthetnek európai parlamenti jelentéseket. Ez jogilag is visszás, hiszen az EP-képviselőket közvetlenül a polgárok bízták meg saját érdekeik európai szintű képviseletével – a szerk.)
  • A súlyos véleménykülönbségek miatt az is elképzelhető, hogy a menetrend elnyúlik, ám a következő hetekben minden bizonnyal intenzív egyeztetések várhatók az eljárási szabályzat módosításáról a néppárti EP-frakcióban.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!