Járvány

2020.08.18. 12:03

Megrohamozták a koronavírustesztet végző laborokat a szerbek

Akik a nyár utolsó heteiben még nyaralni szeretnének, akár 12 órát is hajlandóak várni azért, hogy sorra kerüljenek.

Több száz méteres sorok alakultak ki a koronavírustesztet végző laboratóriumok előtt Szerbiában a múlt hét vége óta, amikor Montenegró megnyitotta határait a Szerbiából érkezők előtt. A szerbiai állampolgárok negatív teszt felmutatásával léphetnek be az Adria-parti országba, így azok, akik a nyár utolsó heteiben még nyaralni szeretnének, megrohamozták a laborokat, amelyek előtt akár 12 órát is hajlandóak várni azért, hogy sorra kerüljenek.

Szerbiában keddre az előző napi 29 682-ről 29 782-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn három újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 677-re emelkedett. Hónapok óta nem volt ilyen alacsony a napi új fertőzöttek száma, 24 óra alatt csupán 100 fertőzöttet regisztráltak.

Koszovóban egy nap alatt 11 416-ról 11 545-re nőtt az azonosított fertőzöttek és kilenccel 410-re a halálos áldozatok száma. A pristinai közegészségügyi intézet közleménye szerint a járvány kezdete óta elhunytak mindegyikének volt valamilyen krónikus betegsége.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 12 739-ről 12 840-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn három halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, amivel a halottak száma 547-re nőtt. A járvány márciusi kitörése óta nem lehetett időpontot kérni a háziorvosoknál, illetve a kórházakban és rendelőkben, ugyanis minden egészségügyi intézmény a koronavírus-fertőzöttek vizsgálatára és fogadására készült fel. Keddtől ismét lehetővé vált az általános orvosi vizsgálatok előzetes bejelentése.

Montenegróban keddre 4035-ről 4085-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában három halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 80-ra nőtt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint ismét kezelhetővé vált a helyzet az országban, a legnagyobb veszélyt viszont a gyülekezési tilalom ellenére megszervezett vallási rendezvények jelentik, egészen pontosan a szerb ortodox egyház istentiszteletei.

Bosznia-Hercegovinában hétfőről keddre 16 029-ről 16 111-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig hattal 486-ra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!