kísért 2006

2019.09.18. 20:54

Mégsem kell börtönbe vonulnia a székházostrom miatt egy tüntetőnek

A másodfokú bíróság ugyanis inkább úgy döntött, mellőzi a büntetés végrehajtását elévülés miatt.

Hiába kapta meg a börtönbehívóját a 2006 őszi tévéostrom egyik elítélt résztvevője, úgy tűnik, mégsem kell leülnie a még kilenc évvel ezelőtt kiszabott, húsz hónapos szabadságvesztést. A másodfokú bíróság ugyanis inkább úgy döntött, mellőzi a büntetés végrehajtását elévülés miatt. Egyébként éppen ma van a tévéostrom tizenharmadik évfordulója – írja a Pestisrácok.

Egy hónappal ezelőtt számolt be a Pestisrácok arról, hogy börtönbe kell vonulnia egy 2006 őszi tüntetőnek, aki nem támadt rendőrökre, nem bántott senkit, mindössze megrongálta a tévészékház egyik – már amúgy is megrongált – ajtaját 2006. szeptember 18-án. A szóban forgó ajtót, amelyet addigra ismeretlenek már kitéptek a helyéről és az üvegét betörték, többedmagával együtt odavitte egy lángoló autóhoz, és rádobta. A későbbi ítélet szó szerint így foglalta össze tettét:

Csatlakozott a rongálókhoz, faajtót dobott az eljárás során be nem azonosítható, még éppen égő, de a kiégés miatt értéket már nem képviselő gépjárműre.

Ha szigorúak vagyunk, akkor ez rongálás. Ehhez képest Balogh Pétert közérdekű üzem működésének megzavarásával vádolta meg az ügyészség társtettesként. Majd első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy év nyolc hónap – három esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Ez a súlyos verdikt 2010 decemberében jogerőre emelkedett.

Mivel Balogh Péter felfüggesztett büntetést kapott, ezért – ha nem jön közbe más büntetés – elvileg nem kellett volna börtönbe vonulnia. Ám közbejött. Ugyanis időközben viharos körülmények között elvált a feleségétől, és ennek során – mint azt előadta – felesége bosszújának köszönhetően zaklatással, tartási kötelezettség elmulasztásával, sőt még lőfegyverrel való visszaéléssel is megvádolták.

Ez utóbbit egy elhunyt barátjától javításra kapott, majd a pincében hagyott sörétes puskáért, amiről ő már meg is felejtkezett, felesége viszont nem.

Végül hat évnyi pereskedés után mindezért egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őt tavaly decemberben a Budaörsi Járásbíróság,

amelyből már hat hónapot előzetes letartóztatásban letöltött. Az ítélet legkellemetlenebb hozadéka, hogy emiatt a tévéostromért kapott felfüggesztett büntetését is le kell töltenie: júliusban megkapta a börtönbehívóját szeptember 4-ére Kalocsára.

Azaz mégsem

A Budaörsi Járásbíróság tavaly decemberben elrendelte a tévéostromért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását. Majd júliusban a vádlott kézhez kapta a börtönbehívót Kalocsára. Jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás ezek után kérte az elítélés semmissé nyilvánítását és a büntetés végrehajtásának felfüggesztését, vagy legalább annak elhalasztását a 2011-es semmisségi törvényre hivatkozva.

Erre a napokban érkezett válasz a PKKB-tól, amelyben közölték vele: május 3-án a Budapest Környéki Törvényszék másodfokon úgy döntött, inkább mellőzi a börtönbüntetés végrehajtásának elrendelését elévülés miatt.

A másodfokú határozat szerint ugyanis a tévészékházas felfüggesztett börtönös elítélés jogerőre emelkedésétől (ez egyúttal a próbaidő kezdete) számított büntetés végrehajtása tavaly decemberben elévült.

A bíróságok lassúsága tehát ezúttal a meghurcolt tüntetőnek kedvezett. Ennek ellenére Balogh Péternek négy hónapra így is börtönbe kell vonulnia (a napokban meg is kezdte büntetését), ugyanis a válásához kapcsolódó büntetésére nem vonatkozik a „mellőzés”.

Éppen ma tizenhárom esztendeje, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszéde miatt több ezer tüntető vonult át a Kossuth térről a köztévé Szabadság téri székházához egy petíció beolvasását követelve. Miután a tévé vezetése elzárkózott ettől, a tömeg egy része rátámadt az épületet védő, hiányos védőfelszerelésű rendőrökre, sokakat közülük megsebesített, majd betört az épületbe, amelyből a rendőrök kivonultak. A tévé elfoglalásához sorozatos és súlyos rendőri mulasztások vezettek, amelyek miatt Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt utóbb pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A tévé elfoglalása miatt bosszúból a Gyurcsány és Gergényi irányította rendőrség a rákövetkező napokban utcai hajtóvadászatot indított a tüntetők ellen, rengeteg ártatlan embert összevertek, megaláztak, jogtalanul börtönbe vetettek. 2006. október 23-án pedig brutális támadással verték szét a jórészt ünneplőkből, kisebbrészt tüntetőkből álló tömeget. Többeknek kilőtték a szemét, sokakat súlyosan, maradandóan megsebesítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!