Iszlám Állam

2017.10.07. 07:28

Megtalálták a lefejezett kopt keresztények holttesteit Líbiában

Megtalálták Líbiában az Iszlám Állam terrorszervezet által több mint két éve lefejezett 21 kopt keresztény holttestét – közölte a líbiai ügyészség.

Az al-Ahrár líbiai tévé által péntek éjszaka idézett ügyészségi tájékoztató szerint a holtesteken ugyanaz a narancsszínű zubbony volt, amelyet az áldozatok viseltek a kivégzésükről készített videofelvételen. A nyomozást vezető Szádik asz-Szúr azt mondta, a dzsihádisták egyik elfogott parancsnoka árulta el, hogy hova hantolták el őket.

Az Iszlám Állam líbiai ága 2015 januárjában jelentette be, hogy Szirt városában egy építkezésen foglyul ejtett 21 egyiptomi keresztényt. A rákövetkező hónapban videofelvételt tett közzé a kivégzésükről. Az ötperces felvételen látható volt, amint a tengerpartra vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a túszokat, „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”.

A kivégzés megdöbbentette a világot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „förtelmes és gyáva” tettnek nevezte egyhangúlag megszavazott állásfoglalásában. Az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megtorlással fenyegetőzött, és az egyiptomi légierő a videofelvétel megjelenése után egy nappal bombázta az IÁ líbiai állásait.

Szeptember közepén Egyiptomban hét embert ítéltek halálra a kivégzéssel összefüggésben.

Szirt városa a radikális csoportok egyik fellegvára volt Líbiában. Az Iszlám Állam 2015-ben rohanta le, majd a tavalyi év végén a helyi líbiai erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták a várost.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!