diplomácia

2017.09.29. 07:49

Megvan az amerikai felügyelő

Az amerikai szenátus csütörtökön jóváhagyta Wess Mitchell külügyi államtitkári jelölését. Ő felügyeli majd a Magyarországgal kapcsolatos amerikai politikát is.

Wess Mitchell az európai és eurázsiai ügyekért lesz felelős.

A 40 éves Mitchell történész, eddig az Európai Politikai Elemző Központ (CEPA) nevű, washingtoni székhelyű agytröszt elnök-vezérigazgatója volt. Ez az Egyesült Államok közép-európai biztonságpolitikával foglalkozó legnagyobb kutatóközpontja, amely az amerikai főváros mellett Varsóban is működtet irodát. Mitchellt Oroszország, a NATO és a transzatlanti biztonságpolitikai kérdések egyik jeles szakértőjeként tartják számon.

Wess Mitchell a hagyományos republikánus külpolitikai elithez tartozik. A Texasi Egyetemen diplomázott, a Georgetown Egyetemen szerzett mesterfokozatot, nemrégiben pedig PhD-fokozatot szerzett Berlinben. A német mellett flamandul és cseh nyelven beszél. Számos politikai elemző tanulmány és könyv szerzője. Társszerzője a „Nyugtalan határok: sebezhető szövetségesek, felemelkedő vetélytársak és az amerikai hatalom válsága” című munkának, amelyet Herbert McMaster, nemzetbiztonsági tanácsadó szokott idézni. Ebben a többi között arról írt, hogy a Baltikumtól a Dél-kínai tengerig új önkényuralmi államok érzékelik, hogy újra lehetőségük nyílt régi birodalmi törekvések felélesztésére, és új birodalmakat építhetnek Amerika kárára. Mitchell Oroszországot, Kínát és Iránt említette, mint olyan államokat, amelyek úgy vélik, hogy az Egyesült Államok hatalmának hanyatlása realitás, és ezt a hatalmat az amerikai érdekszféra határain lévő, sebezhetőnek ítélt szövetségeseivel tesztelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!