drónos merénylet

2018.08.07. 06:05

Menetet szerveztek a venezuelai elnökért

Nicolás Maduro államfőt támogató menetet szerveztek hétfőn a venezuelai fővárosban, Caracasban – számolt be a Venezolana de television tévécsatorna.

A tömeg a főváros központjában gyülekezett, ahonnan az elnöki palotához vonult. Az itt felállított színpadon beszédet mondott Diosdado Cabello Rondón a Venezuelában tavaly létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, valamint Jorge Arreaza külügyminiszter.

Cabello azt mondta, hogy a szombati merénylet elkövetőit a venezuelai törvények szerint kell felelősségre vonni. Nem lehet megkegyelmezni nekik.

A caracasi diplomácia vezetője a helyi ellenzéket és a kolumbiai hatóságokat vádolta meg a merénylet előkészítésével. Hangoztatta, hogy az ellenzék háborút akar kirobbantani a venezuelaiak között, erre törekszik már néhány éve.

Szombaton Caracasban a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Nicolás Maduro beszéde alatt dróntámadás történt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé. Egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. Az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak, azóta már több embert is őrizetbe vettek az eset miatt.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették

életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!