Nomen est omen

2017.08.05. 15:53

Mi a jó névadás titka?

Elterjedt családneve van és gyakori keresztneve? Akkor valószínűleg jó néhányan élnek még teljesen ugyanazzal a névvel. Például Kiss a családneve mintegy 200 ezer embernek – írja a Vasárnap Reggel.

A vezetéknevek Magyarországon a 13. és 14. században alakultak ki. Elsősorban a családbeli születési sorrend, foglalkozások, külső tulajdonságok, helységnevek vagy nemzetiségek alapján. A leggyakoribb családneveink: Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth, Varga, Kiss, Molnár, Németh, és a tizedik legelterjedtebb vezetéknév a Farkas.

Ezekhez a gyakori családnevekhez sokszor választanak a szülők különleges hangzású, ritka keresztnevet, hogy ezzel kicsit egyedibb hangzású legyen a gyermek neve. Tavalyelőtt száz új keresztnevet fogadott el a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete, jelenleg mintegy 3800 keresztnévből lehet választani.

Dzsenifer igen, Jennifer nem

A Nyelvtudományi Intézet havonta mintegy 30-40 kérelmet kap, amelyekben újabb és újabb keresztnevek jóváhagyását kérik a leendő szülők. A kérelmezett neveknek azonban legfeljebb a harmadát engedélyezik a tudományos munkatársak. Semmiképpen sem jegyezhető be nem magyar helyesírású név, valamint az uniszex neveket sem engedélyezik. Tizennégy alapelv alapján döntenek a szakemberek, például­ nem lehet olyan nevet anyakönyveztetni, amely már elismert, csak más helyesírással szeretné valaki adni a gyermekének, továbbá a többszörösen becézett névalakok bejegyzéséhez sem járulnak hozzá.

Az idén újabb különleges neveket jegyeztek be, így már Kandida, Zöldike, Őzike, Búzavirág vagy Fahéj is lehet az újszülött kislányok neve, a kisfiúkat pedig Kövecsnek, Kosnak, Vulkánnak is lehet hívni.

A legkedveltebb lánynevek töretlenül az Anna, a Hanna, a Jázmin, a Lili, a Zsófia, míg a kisfiúkat Bencének, Máténak, Leventének, Ádámnak, Dávidnak keresztelik előszeretettel.

Így válasszon jó nevet

Névadáskor a szülőknek érdemes figyelembe venniük, hogy például szebben cseng, ha magas hangrendű vezetéknévhez mély hangrendű keresztnevet választ az ember, vagy fordítva. Arra is tanácsos ügyelni, ha mássalhangzóra végződik a vezetéknév, akkor magánhangzó legyen a keresztnév első betűje. Ha sok a mássalhangzó a vezetéknévben, esetleg torlódnak is, akkor érdemes lágyabb hangzású keresztnevet illeszteni hozzá. Magyar családnévhez is tanácsosabb valami hozzáillő, magyar vagy magyaros hangzású keresztnevet választani.

Mindenképpen kerülni kell azokat a párosításokat, amelyekben a családnév viccesen egybecseng a keresztnévvel, mint Boros Tea, Kis Tarcsa, Földi Eper vagy Száraz Virág. Fontos lenne, hogy a szülők ne csak arra gondoljanak, hogy egy kisbabának milyen aranyos az a név, amit adnak neki, mert bizony a kicsi felnő, tudós, tanár vagy kutató lesz, jó lenne, ha akkor sem mosolyognák meg eleve a neve miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!