Járvány

2020.05.23. 09:24

Míg a kormány a járvány ellen küzdött, az ellenzék keményen posztolgatott

Leküzdött és visszaszorított járvány az egyik oldalon, hangos diktatúrázás a másikon.

A magyar ellenzék nem tudta átlépni a saját árnyékát, nem segítette a veszélyhelyzet alatt a kormány munkáját, sokkal inkább hátráltatni igyekezett azt, amikor ellendrukkerként viselkedett – írja a Magyar Nemzet.

Ebben az összeállításban sorra veszik, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésétől a bejelentésig, miszerint jövő héten megszűnik a rendkívüli jogrend, milyen lépéseket tett a kormány, és miként kommentálta azokat az ellenzék.

Jövő hét kedden nyújtja be a kormány a különleges jogrend, vagyis a koronavírus elleni törvény visszavonásáról szóló javaslatot, amelyet március 30-án fogadott el az Országgyűlés.

Azon a március végi napon a kormány már túl volt egy sor olyan intézkedésen, amellyel a lakosság egészségét és anyagi biztonságát kívánták megóvni.

Március 11-én rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdettek, beutazási korlátozásokat vezettek be, elrendelték egyetemek, sportesemények, nagyobb közösségi rendezvények bezárását.

Két nappal később a kormányfő bejelentette, hogy március 16-tól bezárják az iskolákat, tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be, akciócsoportokat állítanak fel és újabb védekezéshez szükséges eszközöket vásárolnak. Március 16-án lezárták a határokat, bejelentették, hogy az éttermek, kávézók délután háromig lehetnek nyitva, de a miniszterelnök ezen a napon beszélt arról is, hogy mivel komoly munkanélküliségi hullám várható, újra kell tervezni a költségvetést, a kormány pedig a munkahelyvédelemre is koncentrálni fog.

Ígéretének megfelelően Orbán Viktor március 18-án bejelentette a legújabb, a gazdaság védelmével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. Ezek, mint mondta, csak az első, legsürgetőbb döntések, melyeket majd újabbak követnek. A legfontosabb pontok: a magánszemélyek és vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik, a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik. A legsúlyosabb gondokkal küszködő szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik.

Háborgás a közösségi médiában

Ezek után következett tehát március 30-a, a rendkívüli jogrend elfogadása, amellyel a miniszterelnök tegnapi értékelése szerint

nemzetközi összehasonlításban mindenkit egy-két héttel megelőzve sikerült időben meghozni minden fontos döntést, aminek köszönhetően Magyarország sikerrel védekezett a járvány első hullámával szemben.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke nem a védekezés fontosságára koncentrált, amikor a közösségi médiában a törvény kapcsán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">úgy fogalmazott: „Magyarország miniszterelnöke elérkezettnek látta az időt, hogy megkoronázza tíz éves rezsimépítését, és ezzel képletesen megkoronázza saját magát is.”

Más ellenzéki politikusok is igyekeztek hangot adni nemtetszésüknek: „Természetesen az Alkotmánybírósághoz fordulunk a mai teljhatalom-törvény miatt, és a „sundám-bundám” Alaptörvény-szegés miatt. Nem állunk meg, elmegyünk az összes szükséges európai bíróságra! Nincs teljhatalom Orbánnak!” – írta felháborodottan Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a jogszabály elfogadása napján a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebookon.

A Momentum is akcióban

Április 6-án a kormányfő meghirdette a gazdaságvédelmi akcióterv második ütemét. A miniszterelnök kifejtette, hogy a GDP 18-20 százalékát érinti majd a teljes kilencezer milliárdos intézkedéscsomag, és 2,7 százalékig engedik el a költségvetési hiányt. Többek között bértámogatást, a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztést, beruházások támogatását, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését jelentette be a kormányfő.

Tordai Bencének, a Párbeszéd frakció másik kiemelkedően aktív tagjának erre ugyanezen a napon annyi " target="_blank" rel="noopener noreferrer">reakciója volt, hogy: „Orbán Viktor diktátorosat játszik.”

Április 9-én a kijárási korlátozások határozatlan időre történő meghosszabbításáról döntött a kormány. A miniszterelnök értelmesnek és sikeresnek nevezte az addigi védekezést, kiemelve, hogy sikerült lelassítani a járvány terjedését. Orbán Viktor az idősekre való odafigyelésre, a megfelelő távolság megtartására, és a csoportosulások elkerülésére kérte a lakosságot a húsvéti hétvége előtt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke aznap azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, hogy mivel a járvánnyal kapcsolatban csak az Operatív Törzs kommunikál, nem nyilvánosak az információk.

„Így az esetleges hibákat el lehet tussolni, mert nincsenek arra ösztökélve, hogy kijavítsák, és nem is derül ki, hogy valójában hogyan kezelik a járványhelyzetet. Ezek a legnagyobb problémák most az országban” – mondta a párt vezetője, és tovább panaszkodott: „Miközben Orbán Viktor akcióhősként tetszeleg, valójában mind a 3200 önkormányzatot az út szélén hagyta.” Fekete-Győr András azt is magabiztosan kijelentette: „Előbb-utóbb érvényt fogunk szerezni a 21. századi demokráciának is.”

Taps Brüsszelnek

Április 17-én Orbán Viktor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen járt, ahol a magyarországi lélegeztetőgép sorozatgyártás megkezdéséről tájékozódott. Az ellenzék politikusai azzal voltak elfoglalva, hogy aznap az Európai Parlament egy hazánkat kritizáló állásfoglalást adott ki.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa másnap így örvendezett: „A válság alatt is működik a demokrácia. Na nem Magyarországon, hanem Európában. Nem Orbán-féle teljhatalomra, Európa ellenességre, hanem széleskörű együttműködésre van szükség.”

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sem akart lemaradni: „Megdöbbentő, hogy a magyar kormánypártban még mindig, minden helyzetben az egó győz. Egy világjárvány közepén és egy gazdasági világválság küszöbén vagyunk. Mégis azt várják, hogy egész Európa tapsoljon nekik és a korlátlan időre korlátlan hatalmat biztosító felhatalmazási törvényüknek.”

Tetőzés

Április 29-én, egy nappal azelőtt, hogy a kormány részben feloldotta a kijárási korlátozásokat Oláh Lajos, a DK képviselője " target="_blank" rel="noopener noreferrer">arról beszélt, hogy a kabinet azért hívta egyeztetésre az ellenzéket a pártfinanszírozásról, mert azt szeretné eljátszani, hogy nincs diktatúra. „Nem volt és nem is lesz egyeztetés, amíg Magyarországon Orbán Viktor egyszemélyben dönt mindenről” – fogalmazott a politikus, és kifejtette, hogy Orbán Viktor egyeztetés nélkül dobta ki a betegeket a kórházakból, és Európa legkisebb és leghatástalanabb gazdasági csomagját szintén egyeztetés nélkül hirdette meg. Másnap a miniszterelnök bejelentette, hogy mivel sikerült az egészségügyi rendszert akár a tömeges megbetegedésekre is felkészíteni, vidéken megkezdődhet védelmi intézkedések enyhítése.

Május másodikán Orbán Viktor a parlament rendkívüli ülésén vett részt a demokratikus országgyűlés 1990-es megalakulására emlékezve. Az ellenzéki pártok nem tisztelték meg jelenlétükkel az ünnepséget,

viszont Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt írta a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebookon: „Szomorú, hogy 30 évvel a rendszerváltás után újra a szabadságjogokért, a jogállamért és a demokráciáért kell küzdenünk. Hiszen az a köztársaság, ami most van, az csak formájában köztársaság – egy alaki köztársaság –, ami valójában egy önkényuralmi rendszer, amit fel kell számolnunk!”

Május 5-én már sejteni lehetett, hogy valóban túl vagyunk a járvány tetőzésén, amit a miniszterelnök – mint kiderült, helyesen – május 3-ra prognosztizált. A Jobbik pedig azzal volt elfoglalva, hogy egy videóban korrupcióval vádolja a miniszterelnököt azt állítva, hogy az Orbán-család és strómanjaik a járvány leple alatt több száz milliárdot loptak el. „Erre kellett Orbánnak a korlátlan felhatalmazás, nem a járvány megfékezésére. Így, akár már holnap vissza is adhatja a hatalmat az általa egyébként is kézivezérléssel irányított kétharmados parlamentnek” – fogalmaztak a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">párt oldalán a közösségi médiában.

Budapest örül, a Jobbik retteg

Május 16-án Orbán Viktor megkezdte a fővárosi korlátozások fokozatos feloldását, ami a bejelentéskor mondott szavai szerint azért vált lehetővé, mert a védelmi intézkedéseket időben meghozták, és azokat a fővárosi polgárok fegyelmezetten betartották.

A momentumos Donáth Anna feltehetőleg azzal töltötte idejét, hogy az Európai Parlamentben hazánkról tartott vitára készült, amelyen,

mint ismert, nem engedték meg, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter képviselje a kormányt.

„A magángépekkel türk rokonokhoz, baráti diktátorokhoz repkedő, kórházakban turistaként tébláboló miniszterelnök valamiért pont a legfontosabb vitára nem indul el. Nem mer. Orbán Viktor gyáván viselkedik. Ha így van, megvitatjuk nélküle” – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">írta rendkívül harciasan az ifjú politikus.

Ugyanezen a napon a Momentum pártelnöke is hallatni akart magáról. A fővárosi lakosok számára nyilvánvalóan örömteli hétvégén Fekete-Győr András a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebookon arról írt, hogy a magyar kormány, amíg Orbán Viktor irányítja, nem segít, hanem elvesz. „Nem a problémák megoldásán dolgozik, hanem azok mélyítésén. Nem velünk van, hanem ellenünk. A magyar történelemből ismerjük ezt: a jogok folyamatos csorbítását, a kisemberek folyamatos megfigyelését és zaklatását, az állandó ellenségképzést, ami végül tragédiába torkollik” – fogalmazott a parlamenten kívüli politikai alakulat vezetője, és hozzátette: „A Momentum azért jött létre, hogy ezt a tragédiát megakadályozza. Hogy ne jussunk el a negyvenes és ötvenes évek világáig.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője napokkal azután, hogy Orbán Viktor bejelentette, várhatóan a hónap végén a parlament dönthet a rendkívüli jogrend megszüntetéséről, azt nyilatkozta az ATV-ben, hogy olyan dolgok történtek Magyarországon az elmúlt két hónapban, amire egyszerűen nincs magyarázat és aminek nincsen helye egy jogállamban és egy demokráciában.

„Azon nem lehet túllépni, hogy embereket azért rabosítanak, azért visz be a rendőrség, mert a véleményüknek hangot adtak, hát ez az ’50-es évek” – fogalmazott a 2012-ben egy országgyűlési felszólalásában még a hazánkban élő zsidó származású emberek listázását szorgalmazó politikus a rémhírterjesztés jogos büntetésére utalva, és kiemelte: „Magyarország már demokráciának semmiképpen nem nevezhető, hanem egy hibrid rendszer, vagy egy diktatúra.”

Erős mondatok pro és kontra

Március 18.

Orbán Viktor bejelentette: hiteltörlesztési moratóriumot vezetnek be.

Az MSZP elnöke üdvözölte, hogy pártja több javaslatát is megvalósítja a kormány, ugyanakkor továbbiakat is sürgetett.

Március 30.

Orbán Viktor: „Az ellátáshoz szükséges kapacitásokat, orvosokat és ápolónőket hadrendbe állítottuk.”

Jakab Péter, Jobbik: „Magyarország miniszterelnöke elérkezettnek látta az időt, hogy megkoronázza 10 éves rezsimépítését, és ezzel képletesen megkoronázza saját magát is.”

Április 6.

Orbán Viktor: „Visszaépítjük a tizenharmadik havi nyugdíjat.”

Tordai Bence, Párbeszéd:„Orbán Viktor diktátorosat játszik.”

Április 9.

Orbán Viktor: „Az eddigi korlátozások értelmesek és sikeresek voltak annyiban, hogy lelassították a járvány terjedését.”

Fekete-Győr András, Momentum: „Erős kontroll van a kormány kezében. Így az esetleges hibákat el lehet tussolni, mert nincsenek arra ösztökélve hogy kijavítsák.”

Április 29.

Orbán Viktor: „Csak együtt sikerülhet. Egyetlen Magyar sincs egyedül.”

László Imre, Demokratikus Koalíció: „A folyamatos tehetetlenkedés, a bohózatba illő sajtótájékoztató és diktátorokat megszégyenítő beszédek mögött nincsenek érdemi intézkedések.”

Május 12.

Orbán Viktor: „Köszönjük az ápolónőknek és az ápolóknak az áldozatos munkájukat.”

MSZP: „A mostani kormány teljhatalmat szavaztatott meg magának saját képviselőivel a járványhelyzetre hivatkozva.”

Május 16.

Orbán Viktor: Megfontoltan és óvatosan, de áttérhetünk a védekezés második szakaszára. Ezért a kijárási korlátozást feloldjuk Budapesten.

Donáth Anna, Momentum: „A magángépekkel türk rokonokhoz, baráti diktátorokhoz repkedő, kórházakban turistaként tébláboló miniszterelnök valamiért pont a legfontosabb vitára nem indul el. Nem mer. Orbán Viktor gyáván viselkedik.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!