Ország-világ

2021.11.08. 11:38

Migránsok százai menetelnek a lengyel határ felé (videó)

Komoly határmenti incidens előidézésére készül Fehéroroszország – jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes.

Forrás: Dömötör Csaba Facebook oldala

Piotr Wawrzyk azokra a közlésekre és felvételekre hivatkozva jelentette ezt ki, amelyek a Kuznica Bialostocka határátkelőhely fehérorosz oldalán gyülekező migránstömegről érkeznek.

A fehérorosz hatóságok a határmenti helyzet eszkalálására törekednek, az utóbbi napok fejleményei mutatják, hogy 2nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal„ – jelentette ki Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban. A külügyminiszter-helyettes ezzel a lengyel-fehérorosz határon az utóbbi időben történt incidenseket kommentálta, amely eseményeknek a határ átlépését megkísérlő migránsok mellett fehérorosz egyenruhások is szereplői voltak.

Független fehérorosz újságírók azon beszámolóival kapcsolatban, amelyek szerint az utóbbi órákban Kuznica Bialostocka határátkelő irányában fehérorosz egyenruhás fegyveresek kíséretében migránsok százai menetelnek, Wawrzyk elmondta: a lengyel hatóságok hasonló információk birtokában vannak. Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni – jelentette ki.

A menetelő migránsokról készült videofelvételt közzétette a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitter közösségi portálon. A határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte. ”Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra„ – olvasható Zaryn bejegyzésében.

A fejlemények kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski részvételével.

A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta többszáz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel-fehérorosz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben.

Álprobléma a gyakorlatban: bevándorlók tömegei tartanak a lengyel határ felé – írja Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Facebook oldalán a videófelvételhez, amin jól látszik a határ felé közeledő tömeg.

Litvánia csapatokat vezényel a fehérorosz határra a migránsok miatt

Litvánia csapatokat vezényel a fehérorosz határra, hogy felkészüljön a migránsok esetleges beáramlására – közölte hétfőn a balti ország belügyminisztere. Sajtótájékoztatóján Agne Bilotaite hozzátette: a litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Fehéroroszországgal határos övezetben.

A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hogy hány katonát készülnek kivezényelni és pontosan hová.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!