ítéletidő

2020.07.08. 11:51

Millióknak kell elhagyniuk otthonukat az eső miatt Japánban

A meteorológiai szolgálat legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki több mint húsz településre.

Hatalmas mennyiségű eső zúdult szerdán Japán középső részére. A meteorológiai szolgálat legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki több mint húsz településre Gifu és Nagano prefektúrában.

A víz és a sár utakat öntött el, házakat tett lakhatatlanná. Geróban mintegy négyszáz háztartást vágott el a külvilágtól a sárlavina, miközben a Hida folyó kiöntött. Takajama hegyvidéki részén több házat temetett be egy földcsuszamlás, amely kicsavart fákat és törmeléket szállított magával.

Országszerte 3,6 millió embernek tanácsolták, hogy hagyja el otthonát, és keressen menedéket.

A felhőszakadást kísérő áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legkevesebb 58-an vesztették életüket, többségük a déli Kjúsú szigeten fekvő Kumamoto prefektúrában. A térségben 14 embert eltűntként tartanak nyilván.

Országszerte katonák tízezreit mozgósítottak, de a mentést az időjárás jelentősen megnehezíti. Abe Sindzó japán kormányfő kedden bejelentette: 80 ezerre emelik a mentésben részt vevők létszámát.

Szuga Josihide kormányfőtitkár elmondta, hogy július 9-éig marad az ítéletidő.

Japánban nyáron rendszeresek a felhőszakadások. 2018 júliusában több mint kétszázan vesztették életüket az ítéletidő miatt a szigetország délnyugati részén.

Címkék#Japán#eső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!