ENSZ-jelentés

2019.06.19. 15:51

Minden eddiginél magasabb szintre nőtt a migránsok száma

Jelenleg csaknem 26 millió migránst és 3,5 millió menekültet tartanak számon a világon.

Döbbenetes számokat közölt jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága – számolt be a V4NA hírügynökség.

Statisztikáik szerint 2018-ban

minden egyes napon átlagosan 37 ezer ember hagyta el az otthonát kényszer hatására.

A menekültek száma világszerte egyetlen év alatt 2,3 millióval emelkedett, így mostanra minden eddiginél magasabb szintre nőtt a migránsok száma – ismertette az ENSZ-jelentés, amelyből az is kiderül, hogy a Palesztinából máshová menekített 5,5 millió embert bele sem számolják ebbe a statisztikába, mert őket nem a Menekültügyi Főbiztosság, hanem az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatalánál tartják nyilván.

A jelentésben arra is rámutatnak, hogy a migránsok több mint kétharmada összesen öt országból: Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból és Szomáliából származik.

Ugyanakkor a legtöbb migránst Törökország (3,7 millió fő), Pakisztán (1,4 millió fő), Uganda (1,2 millió fő), Szudán és Németország (1,1-1,1 millió fő) fogadta be.

Az ENSZ azt is elismeri, hogy a migránsok számáról készített statisztikáját „konzervatív becsléssel” készítették, ugyanis még nem tudják megmondani, valójában hányan hagyták el a közelmúltban a mély társadalmi és gazdasági válságban vergődő Venezuelát. A becslések szerint csak a szomszédos országokba több mint 4 millió venezuelai állampolgár költözött át az elmúlt időszakban.

A globális migrációval foglalkozó szervezet vezetője, Filippo Grandi, ENSZ menekültügyi főbiztos a jelentés kapcsán leszögezte: „A most közzétett adatokból az derül ki, hogy a háborúk, konfliktusok és üldöztetés elől menekülő személyek száma hosszabb távon emelkedik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!